Betámad a tesztoszteron

A gének és az agresszió

Kutatásai szerint az agresszív viselkedés felnőtteknél a tesztoszteron hormonra való egyéni érzékenységgel van szoros összefüggésben.

2010.12.25 16:44napidoktor.hu

"Kutatásaink során a szervezet tesztoszteronra való érzékenységéért felelős gént vizsgáltuk, hogy kiderítsük, van-e összefüggés az agresszív viselkedés kialakulása és a tesztoszteron hormonra való érzékenység között" - nyilatkozta Peter Hurd, az egyetem pszichológusa.

"A mintákból egyértelműen kiderül, hogy a kevésbé érzékeny génekkel rendelkezők sokkal inkább hajlamosak az agresszív viselkedésre, szervezetük ugyanis a kompenzáció miatt több tesztoszteront termel."


Dr. Hurd szerint a tesztoszteron-szint és a tesztoszteron-érzékenység különösen fontos a magzati fejlődés során, hiszen a tesztoszteron hormon közvetetten befolyásolja az agy fejlődését.

"A magzati tesztoszteron-szint az egész későbbi életre kihatással van" - tette hozzá Dr. Hurd. A kutatók szerint ugyanakkor a változó tesztoszteron-szint nem minden esetben vezet aktív agresszióhoz.

"Ez a fajta rejtett agresszió inkább csak szavakban nyilvánul meg; az ilyen emberek hajlamosak ellenségeikről a hátuk mögött beszélni." - magyarázták a szakemberek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.