"Fogjunk össze az agresszió ellen"

Emléktáblát avattak a pécsi lövöldözés áldozatainak emlékére

Márványtáblát állítottak a Pécsi Tudományegyetemen egy évvel ezelőtt történt lövöldözés áldozatainak emlékére pénteken a baranyai megyeszékhelyen.

2010.11.26 16:19MTI/fotó:MTI

"Fogjunk össze az agresszió, az elfojtott indulatok ellen, a gyengék megsegítéséért és azért, hogy ilyen többet soha ne fordulhasson elő" - mondta Bódis József rektor az egyetem biofizikai intézete előtt összegyűlt mintegy száz ember előtt, miután Herendi Ferenccel, a hallgatói önkormányzat elnökével leleplezte az épület falán elhelyezett, kézfogást ábrázoló emléktáblát. Este hét órától ugyanitt gyertyagyújtásra is várják az emlékezőket az évfordulón.

fotó: MTI

Az orvosprofesszor felidézte, hogy évtizedekkel ezelőtt, az Egyesült Államokból hallott hasonló esetről, s akkor azt mondta, az messze van. Amikor tíz esztendeje Németországból jött hasonló hír, azzal nyugtatta magát, hogy az sem itt van.

"Arra senki sem gondolt, hogy ha el is ér hozzánk, pont a mi egyetemünkön, a mi hallgatói közösségünkben történhet meg ilyesmi" - jegyezte meg. Bódis József megítélése szerint a tragédiának számos oka van. Az emberséggel, az egymásra való odafigyeléssel kapcsolatos értékek devalválódása, az oktatási rendszerben pedig a mikroközösségek összetartó erejének csökkenése, megszűnése, továbbá az az értékelvű világrendszer, amely sokadrangúvá tette a pszichés problémákkal küszködők gondjainak megoldását.

A rektor az MTI-nek arról is beszélt, hogy az egyetemen történt lövöldözést követően érezhetően aktívabbakká, összetartóbbakká váltak a közösségek, amelyek segítségével, jelzéseivel azóta számos diák lelki problémáin tudtak segíteni. A magyar kriminalisztika történetében példátlan bűncselekmény 2009. november 26-án történt.

G. Ákos gyógyszerészhallgató az egyetem biofizikai intézetében pisztollyal megölte 19 éves csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített. Az elkövető december 15-én áll először bíróság elé, a tárgyalást a megyében példátlanul nagy sajtóérdeklődés előzi meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.