A szemszárazság egyik fő oka hormonális eredetű

Tesztoszteronhiány miatt száradhat ki a szem

Hormonális okból, tesztoszteronhiány miatt száradhat ki a szem - állítják német kutatók.

2010.01.18 08:46MTI

Az ötven év felettiek 35 százaléka érzi száraznak a szemét, a nők gyakrabban, mint a férfiak. Szemeik égnek, kipirosodnak, este hamar elfáradnak, reggelre összeragadnak. A száraz szem azonban nemcsak kellemetlen, egészségügyi kockázata is van. A könny ugyanis megvédi a szemet a fertőzésektől, és oxigénnel, tápanyagokkal látja el a szaruhártyát.

Szakértők szerint a szemszárazság egyik fő oka hormonális eredetű. A kor előrehaladtával ugyanis mind a férfiak, mind a nők kevesebb tesztoszteront termelnek. Kísérletekkel sikerült rávilágítani, hogy a férfi nemi hormonok közvetlen hatást gyakorolnak a könnymirigyekre, és serkentik a könnyképződést - magyarázta Christian Ohrloff professzor, a frankfurti egyetemi szemészeti klinika igazgatója a DZKF német klinikai folyóirat szerint (www.dzkfblog.de) .

A férfi nemi hormon hiánya ezen kívül az úgynevezett Meibom-mirigyek működését is megzavarja. Ezek a szemhéj belső felületén helyezkednek el, és olajos váladékot bocsátanak a szemrésbe. A nedv minden egyes szemrebbenéssel szétoszlik a szemfelületen elterülő könnyrétegen, megakadályozván annak idő előtti elpárolgását. A Német Oftalmológiai Társaság (DOG) szerint egy amerikai tanulmány utal arra, hogy tesztoszteronos balzsamokkal lehetne fokozni a könny és a Meibom-mirigy által termelt olaj előállítását.

Az efféle balzsamok bevezetése előtt azonban meg kell vizsgálni azok tényleges hasznát - hangsúlyozta Ohrloff, aki a DOG elnöke is. A mesterséges tesztoszteron-adagolás ugyanis - még balzsam formájában is - megzavarhatja a hormonális egyensúlyt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.