Szembetegséget is gyógyíthatott

Az egyiptomiak sminkje nemcsak a szépségért volt felelős?

Nemcsak smink lehetett az a szemfesték, amely Nofretete királynő és más uralkodók híres tekintetéért volt felelős. Francia tudósok arról számoltak be, hogy az igéző pillantásokat biztosító szemfesték valójában egy szembetegség ellen vagy annak megelőzésére szolgált.

2010.01.13 10:23medipress.hu

Az ókori egyiptomiak évezredekkel ezelőtt ólomtartalmú anyagokat használtak fel kozmetikumokhoz, többek között a fekete szemfestékhez is. Emellett abban is hittek, hogy a szemfesték segítségével Hórusz és Re istenek megvédik viselőjét számos betegséggel szemben.

A modern tudósok eddig azonban úgy gondolták, az ólom mérgező hatása miatt ez a legendák közé tartozik. Christian Amatore és munkatársai a párizsi Louvre-ban őrzött sminkedényekből vett mintákat elemeztek és 4 különböző ólomtartalmú komponenst azonosítottak. Ezekről kiderült, hogy sejttenyészetekben jelentősen megnövelik a nitrogén-oxid termelését, amely az immunrendszer serkentésével segít a betegségek legyőzésében. Mivel az árvízzel gyakran sújtott Nílus-völgyben a szembetegségek súlyos problémát jelenthetnek, az ókori egyiptomiak terápiaként vagy megelőzésként használhatták az ólomtartalmú szemfestéket, a négy vegyület közül ráadásul kettő nem fordul elő a természetben.

„Az ókori egyiptomi vegyészek tapasztalati úton rájöttek, hogy a laurionit megvéd a szembetegségektől, így elkezdték tudatosan felhasználni azt” – olvasható a tanulmányban. Hasonló módon fedezték fel később a penicillint, az aszpirint és a kinint is. A felfedezésről az Analytical Chemistry folyóiratban számoltak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.