Nagyobb a szívbetegség kockázata

Könnyebben megbetegednek a magas tesztoszteronszinttel rendelkező nők

A magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező menopauza után lévő hölgyekben nagyobb a szívbetegség, cukorbetegség és a metabolikus szindróma kialakulásának esélye, azokhoz viszonyítva, akiknél alacsonyabb a tesztoszteron szintje

2010.11.08 19:00napidoktor.hu

A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism hasábjain megjelent cikk a kutatók szerint fontos a hormonok női egészségben betöltött szerepének megértésében.

Néhány éve azt gondoltuk, hogy az androgén (azaz férfi) hormonok (pl. tesztoszteron) fontos szerepet játszanak férfiakban, a nők állapotát viszont nem befolyásolják jelentősen” – mondja Dr. Anne Cappola, a philadelphiai Pennsylvania Orvosi Egyetem munkatársa.

„Azonban mára elfogadottá vált, hogy a menopauza előtti nőkben a policisztás ovárium szindróma, mely állapotban emelkedik az androgénszint, egészségre káros kockázatot hordoz. Ezzel szemben eddig a 65 éven felüli nők tesztoszteronszintjének egészségre gyakorolt hatását nem vizsgálták.”

A szóban forgó vizsgálat során a kutatók 344, 65 és 98 év közötti nő tesztoszteronszintjét mérték.

Úgy találták, hogy a magasabb tesztoszteronszinttel rendelkező nők esetén háromszoros a koszorúér-betegség előfordulása az a alacsonyabb tesztoszteronszintű nőkhöz képest, valamint körükben szintén háromszoros a metabolikus szindrómának nevezett elváltozás.

A magas tesztoszteronszint és kockázati tényezők közötti kapcsolatot a kutatók a magasabb arányú inzulinrezisztenciával magyarázzák.

Az inzulinrezisztencia lényege, hogy a szervezet nem válaszol az inzulin hormon hatására, ami már önmagában is metabolikus szindrómához és szívbetegséghez vezet.

„A megfigyelt jelenség ellenére nem tarthatjuk a tesztoszteront a szív- és érrendszeri betegségek megfelelő jelzőjének” – mondja Cappola.

– „További vizsgálatokat kell végezni, hogy tisztázzuk, van-e okozati összefüggés a tesztoszteron és az inzulinrezisztencia között, illetve, hogy rávilágítsunk, nők esetén a tesztoszteron milyen szerepet tölt be a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.