Türelem és megértés kell, az élvezet sem marad el

Lupusszal az ágyban: így is lehet jó a szex...

Ha egy húszas évei elején járó fiatalembert Lupus betegséggel diagnosztizálnak, érthető módon kétségbeesik - vannak azonban módok arra, hogy a probléma ne okozzon gondot a kapcsolatokban.

2011.07.26 10:48ma.hu

Amikor 2007-ben lupusszal diagnosztizálták a mindössze 23 éves Adam Brown-t, azt gondolta: ez a szexuális élete végét jelentheti. Ma 26 éves és házas - nejével sikeresen birkóztak meg a betegséggel.

Adam szerint kezdetben kissé kemény volt, de átsegítették egymást a gondokon, és jónak mondható a szexuális életük.

A szex komoly aggodalmat jelenthet a lupuszban szenvedők számára.
A betegség néhány tünete ugyanis - így a száj- illetve nemi szervek sebei, az ízületi fájdalmak, a kimerültség - megnehezíthetik az együttléteket, kényelmetlenné, sőt fájdalmassá tehetik a szexet.

A gyógyszerek pedig, amelyeket a lupus-ra szednek, súlytöbbletet okozhatnak, hüvelyszárazságot, és csökkent libidót. Ám ha valaki lupuszos, attól még lehet jó a szexuális élete. Csak türelemre és kreativitásra van szükség. No és persze kommunikációra. Íme néhány módszer arra, hogy a lupus-t "kijátsszuk":

- Tudjuk meg, mely tünet okozza leginkább a problémát az ágyban. Ha például gyógyszer az oka a hüvelyszárazságnak vagy a csökkent libidónak, a gyógyszer megváltoztatása lehet megoldás.

Amennyiben a fáradtság, kimerültség, depresszió az ok, konzultáljunk orvosunkkal azok lehetséges orvoslásáról. Sajnos nem minden ember említi meg gondjait a doktornál, mert túlságosan szégyelli, vagy úgy érzi, nem tartozik ide.

- Sokat számít a hangulat. Ha relaxált állapotban vagyunk és jó hangulatban a szex előtt, akkor könnyen ráhangolódunk a dologra. Találjunk módot rá, hogy a megfelelő hangulatba hozzuk magunkat! Relaxáljunk együtt!

Gyertyafény, lágy zene, aromaterápia - ezek mind segítenek. Olvassunk együtt, kapcsoljuk le a lámpákat és csináljunk meleget a szobában. Érezzük jól magunkat egymás társaságában anélkül is, hogy szexre sor kerülne.

- Legyünk kreatívak az intimitás megteremtésében. Nevessünk sokat együtt, találjunk új utakat arra, hogy igazán szerelmes közeget hozzunk létre. Minden páros más, ezért fontos kitapasztalni, kinél mi működik.

Ha az aktus fájdalmas lenne, fektessünk nagyobb hangsúlyt az előjátékra, az érintésekre. Ha a közösülés során a nedvesség hiánya a gond, próbáljuk ki a síkosítót. Vegyük fel azt a pózt, amely a legmegfelelőbb, hogy mindkét fél jól érezze magát.

A lupusz egy autoimmun betegség - gyulladásos betegség, amely során az immunrendszer a test saját szövetei, szervei ellen fordul.

A probléma érintheti az ízületeket, a bőrt, a veséket, a vérsejteket, a tüdőt és a szívet. Tünetei és jelei eltérőek lehetnek egyénenként - függnek attól, melyik szervet vagy szövetet támadta meg a betegség.

Leggyakoribb tünetei: fogyás, vagy hízás, kimerültség, láz, ízületi fájdalom, merevség, duzzanat, vörös kiütés az arcon, az orrháton, a bőrön, szájsebek, ujjak és lábujjak elfehéredése vagy elkékülése hidegben vagy stressz hatására, mellkasi fájdalom, légszomj, hajhullás, szemszárazság, depresszió, szorongás és memóriazavar.

Adam Brown-t például a legtermészetesebb pozíciókban szédülés fogta el - ki kellett tapasztalnia, mi az, amelyikben nincs ilyen problémája. Egy biztos: nyíltan meg kell beszélni partnerünkkel a dolgokat.

Ha valami nem jól esik vagy kényelmetlen, ne hagyjuk szó nélkül, és persze arra is oda kell figyelni, hogy a párunk is jól érezze magát! Természetes, hogy a betegség új dolog a páros mindkét tagja számára, ezzel együtt élni azt jelenti, hogy lassabban kell haladni, mint régen, és ki kell dolgozni új utakat arra, hogy a szex mindkét fél számára kielégítő legyen.

- Néha gondnak tűnik elegendő időt áldozni a szerelmeskedésre. Ám ha valaki lupusszal küzd, nagyon fontos a szexre megfelelő mennyiségű időt és türelmet szánni. Akár előre is el lehet tervezni, úgymond "beírni a naptárba", hiszen szükség van arra, hogy a beteg megfelelően relaxált állapotban legyen és energiájának sem legyen híján.

- A lupuszosok számára problémát jelenthet, hogy újra vonzó, szexi személyiségnek érezzék magukat, és ez szexuális életükre is kihatással van. Nem biztos, hogy az ember igazán vonzónak érzi magát, ha súlygondokkal küzd, hajhullással, vagy bőrproblémákkal.

Ez azonban az agyban dől el. Ha elfogadjuk magunkat, az nagyon sokat segít. Étkezzünk egészségesen, mozogjunk, és ha szükségünk van rá, szánjuk időt a relaxálásra, hogy fizikailag és mentálisan is jobban érezzük magunkat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.