Vágy nélkül mit érek én...?

6 szex tipp, hogy felpörgesd a házaséleted!

Nincs meghatározva, mennyi szex számít normálisnak egy házaspár életében - baj akkor van, ha már a gondolata is stresszel tölt el bennünket. Nem korai ez egy kicsit?

2011.07.22 10:52ma.hu

Nos, még a hírességek sem élnek olyan szenvedélyes szexuális életet, mint hinnénk róluk - a való életben pedig nincs előírva a szexuális aktivitás "normális" szintje.

Jan Shifren,
a Boston-i Harvard egészségügyi iskola professzora szerint probléma akkor van a szexuális élettel, ha az stresszel bennünket, és aggodalommal tölt el. Íme néhány kínálkozó megoldás a problémára.

- A horkolás és a szenvedélyes szex valahogy éles ellentétnek tűnhet a szemünkben. A szakértők szerint azonban az elegendő és pihentető alvás a vágy szempontjából nagyon fontos, igazi afrodiziákum. 

"Lényeges, hogy pihentnek érezzük magunkat - akár a szokásainkat, napjaink alakítását is megváltoztathatjuk az intimitás, a harmónia, a kettesben szórakozás újbóli átélése érdekében" - véli Suki Hanfling szexterapeuta.

- A házastársak jó része hajlamos elkényelmesedni a házasságban. Nemcsak a kilókat szedik fel azonban így magukra, de a vágy is könnyen csökken, ha a testmozgást hanyagolják. Egy jó kis edzés - akár közösen - felpumpál bennünket dopaminnal, emeli a tesztoszteron- és hormonszintet, ami a libidó növekedésével is együtt jár.

A test karbantartása ráadásul azért is remek dolog, mert szexisebbnek érezzük magunkat, és az ágyban is magabiztosabbak leszünk - véli Helen Fisher antropológus.

- Költsünk egy kicsit magunkra! Ne hanyagoljuk el a külsőnket - néha még a szűkös pénztárca ellenére is engedjünk meg olykor magunknak egy-egy új ruhát, csináltassuk meg a frizuránkat, legyen újdonság a külsőnkön. Sőt: szerezzünk be egy új, szexi fehérneműt. Egy szexuális segédeszköz is az újdonság erejével hathat, ha elég bevállalós a házaspár...!

- Ha problémánk van a szex során - például fájdalmat tapasztalunk a közösülés alkalmával -, forduljunk szakemberhez, ne hagyjuk a dolgot annyiban! A házasság előrehaladtával vannak, akik beletörődnek a problémákba, melyeken akár könnyen változtatni is lehetne.

- Ellenőrizzük, nem szedünk-e olyan gyógyszert, amely komolyan befolyásolja a libidót. Az antidepresszánsok, bizonyos fájdalomcsillapítók, de még a hashajtók is kihatással lehetnek a szexuális vágyra.

Amennyiben az orvos nem tud egyéb gyógyszert ajánlani, a vágy felkeltésére akkor is van mód, egy alaposabb előjátékkal.

- Végül, de nem utolsósorban: kulcsszó a türelem. Legyünk türelmesek a partnerünkkel! Suki Hanfling szerint a szex olyan, mint a főzés: a végeredmény finom, de fontos az ízesítés lépcsőit betartani a folyamat során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.