Csökken a diabétesz esélye tiszta vízzel

Sima víz elég a betegség megelőzéséhez?

Egyszerű víz fogyasztásával csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának esélyét - a kutatók különösen a nőknél figyelték meg a víz jótékony hatását.

2012.06.02 14:55ma.hu

Azok a nők, akik lecserélik a cukros üdítőt vagy gyümölcslét sima vízre, csökkentik a diabétesz kifejlődésének esélyét. Ez a jótékony csere segít elhárítani az anyagcsere-zavarokat is. Ám ha vizet is fogyasztunk a cukros üdítők mellé, az semmilyen előnnyel nem jár - mutattak rá a Harvard közegészségügyi iskola kutatói.

Az eredmények 83 ezer nő közel egy évtizeden át tartó nyomon követésén alapulnak. Dr. Frank Hu vezető kutató megerősítette: a cukros üdítők növelik a diabétesz kockázatát. A különféle szörpök és üdítők helyett mindig tiszta vizet ajánlatos inni.

A közel 83 ezer résztvevő kérdőíveket töltött ki egy 12 éves időszakra vonatkozóan, egészségét és étrendjét illetően. Ez idő alatt 2700-an lettek cukorbetegek.

Hogy ki mennyi vizet ivott pontosan, annak nem volt különösebb hatása a diabétesz rizikójára.

Azoknál, akik több, mint hat pohár vizet ittak, a cukorbetegség kockázata ugyanakkora volt, mint azoknál, akik csupán egy pohárral fogyasztottak naponta. Eközben azonban a cukros üdítők és gyümölcslevek fogyasztása a diabétesz magasabb kockázatával járt - nagyjából 10 százalékkal magasabb rizikót jelentett.

A kutatócsoport rájött, hogy ha csak egy pohár cukrozott üdítőt is lecserélnek egy pohár vízre, a cukorbetegség kockázata 7 százalékkal leesik. Bár ez nem számít jelentős csökkenésnek, mivel azonban a betegség annyira elterjedt a mai társadalomban, a kis százalékos csökkenést is jelentősnek kell tekinteni - mondta Dr. Hu.

Dr. Barry Popkin az Észak-Karolinai egyetemről hozzátette: valószínű, hogy nem is önmagában a víz segít, hanem a megfelelő hidratáltság, miközben a cukros üdítők inkább ártanak.

A tanulmány, mely az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban jelent meg, azt is felfedezte, hogy a nem édesített kávé és tea szintén kitűnő alternatíva a cukros italok helyett.

Ha egy pohár cukros üdítőt egy csésze teára vagy kávéra cserélünk, a diabétesz kockázata 12-17 százalékkal csökken.

A gyümölcsleveket sokan hiszik egészségesebbnek, de sajnos a valóság az, hogy közel annyi cukrot és kalóriát tartalmaznak, mint egy szénsavas üdítő.

A tiszta víz tehát minden szempontból a legjobb választásnak tűnik, amelyet citrommal és lime-mal is ízesíthetünk, ha kedvünk tartja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.