A kadmiumnak kitettség növeli az emlőkrák esélyét?

Talajból, vízből csap le ránk a mellrák?

Hozzájárulhatnak az élelmiszerekben és kozmetikumokban levő fémek a mellrák szervezetben való szétterjedéséhez?

2012.04.25 14:23ma.hu

A hosszú időn át tartó, kadmium nevű nehézfémnek való kitettség erősítheti a mellrákos sejtek növekedését és ösztönözheti szétterjedésüket a testben - előzetes kutatások szerint.

Ez a nehézfém sajnos igen sok dologban megtalálható. A legtöbb mezőgazdasági műtrágyában ott van, ezért könnyen utat talál magának a talajba és a vizünkbe. De kadmiumforrás lehet a dohányfüst, az akkumulátorok, bizonyos kozmetikumok, a kenyér és egyéb gabonafélék, a krumpli, a gumós növények és a zöldségfélék.

Ha egyszer bejut a szervezetbe, a kadmium a női hormon, az ösztrogén hatását utánozhatja. A korábbi tanulmányokkal szemben az új kutatás a kadmiumnak való élethosszig tartó kitettség hatásaira volt kíváncsi, nem pedig a rövid távúra. A kutatók szerint azonban a vizsgálatok még így is gyerekcipőben járnak.

Maggie Louie, a San Rafaeli, Kaliforniai Dominikánus egyetem kutatója, egyben a tanulmány vezetője elmondta: megpróbálják kitalálni, vajon a kadmium az, ami rákot okoz, vagy a rák vonzza a kadmiumot.

"Ha a kadmiumnak való krónikus kitettség növeli a mellrák kockázatát, akkor mindenképp minimalizálni kell az esélyét annak, hogy kapcsolatba kerüljünk vele."

A kutatók megállapításai szerint a mellrákos sejtek képesek átjutni a mell külső rétegén, ha tartósan ki vannak téve a kadmiumnak. A krónikus kitettség következtében a sejtekben magasabb az ún. SDF-1 szintje, a fehérjéé, amelyet a tumor kialakulásával és a rák terjedésével hoznak összefüggésbe.

Dr. Stephanie Bernik, a New Yorki Lenox Hill kórház onkológusa elmondta: ha a kadmium úgy viselkedik, mint az ösztrogén a szervezetünkben, akkor valóban hozzájárul a mellrák továbbfejlődéséhez.

"Igen nehéz csökkenteni a kadmiumnak kitettség lehetőségét - de vannak más módszerek, amelyekkel csökkenthetjük a mellrák kockázatát. Egészséges étrenddel, kevés alkohol fogyasztásával, a normális testsúly megtartásával. Arra koncentráljunk, amivel tehetünk valamit, és ne arra, amivel nem" - vélekedik a szakember.

Dr. Ken Spaeth, az Occupational and Environmental Medicine Center vezetője ugyanakkor úgy véli, a tanulmány érdekes, de az eredmények még kezdetlegesek.

"A tanulmány rengeteg kérdést vet fel, de ami a laborban történik, az nem mindig egyenértékű azzal, ami a valóságban történik. Elméletileg nem okozhat akkora problémát számunkra a kadmiumnak való kitettség, de tisztában kell lennünk vele, hogy mérgező és kerülni kell"
- tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.