Víz alakíthatja ki az egészségesebb szokásokat?

Megesszük a sok zöldet, ha kapunk hozzá pohár vizet!

Sokan nem isznak vizet étkezés közben, pedig sok szempontból hasznos lehet - egy pohár víz a gyermekeknek is segít "leküzdeni" az általában nem túl kedvelt zöldségeket.

2012.05.17 16:55ma.hu

Ösztönzi a zöldségek elfogyasztására az étkezés közbeni vízivás a gyermekeket - állapította meg egy új tanulmány. Azoknak a gyerekeknek, akik több vizet isznak, megfelelőbb az étel-választásuk is: kutatók szerint nagyobb étvággyal fogyasztják a zöldségeket.

Az oregoni egyetem 75 gyermek étel-és italfogyasztását tesztelte - 3-5 éves kor közöttiek voltak. A kicsik több nyers zöldséget - mint például sárgarépát és paprikát - ettek, ha vizet ittak az ételhez, mint amikor üdítőt.

Bettina Cornwell, a tanulmány társszerzője elmondta: a gyermekek már igen kicsi korukban megtanulják hozzárendelni az édes, magas kalóriás italokat - így a kólát - az olyan, sós, zsíros ételekkel, mint például a chips.

"Az ízlésünket nagymértékben befolyásolja, hogy milyen ételeknek és italoknak vagyunk "kitéve" - ez igen korai életszakaszban elkezdődik, annak alapján, mit kapunk otthon és milyen ételkombinációkat szolgálnak fel nekünk a menzán, az éttermekben."


A szakember szerint legjobb, ha minden ételhez vizet iszunk. Az éttermekben is azt tartaná megfelelő hozzáállásnak, ha víz lenne az alapértelmezett ital a gyermekmenühöz, ha pedig egyéb italra van szükség, azért külön összeget számolnának fel.

A víz gyakori fogyasztásával harcolni lehetne az egyre nagyobb mértékben terjedő elhízással is, mely egyre több embernél okoz cukorbetegséget és egyéb komoly egészségügyi problémát.

Az Appetite szaklapban megjelent tanulmány rámutat, hogy a gyermekkorban kialakított jó szokásokkal megalapozhatjuk az egészséges táplálkozást a későbbi életszakaszban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.