A kevés vízfogyasztás durcássághoz vezet

Rossz a kedvünk, mert nem ittunk eleget? Hát igyunk!

Rossz a hangulatunk? Nem biztos, hogy a párunkkal való cívódást vagy a főnök kora reggeli e-mail sorozatát kell okolnunk. Talán nem ittunk eleget...?

2012.03.04 14:50ma.hu

...no, nem az alkoholfogyasztásról van szó! Egy új tanulmány szerint a rossz hangulatért nagymértékben felelős lehet a dehidratáltság is. Még ha enyhe is a kiszáradás, próbára teszi az ember idegeit, és csökkenti teljesítményét.

Kutatók 25 nő hangulatát tesztelték a hidratáltság és a testmozgás különböző időszakaiban. Kiderült, hogy a kismértékű kiszáradás is - attól függetlenül, hogy dolgoztak vagy pihentek - rossz hangulatot eredményezett.

Minél kevésbé volt hidratált valaki, annál kevésbé érezte boldognak, elégedettnek magát.

Az enyhe kiszáradásnak is megvan a hatása - mondta el Harris Lieberman, a tanulmány társszerzője. Abban ugyanakkor egyelőre nem biztosak a kutatók, hogyan működik ez a dolog.

Feltételezik, hogy a dehidratáltságot észlelik az idegsejtek, és kommunikálnak az agy azon területével, amely a hangulatunkért felelős. Amint a szervezet érzékeli a kiszáradást, tünetként jön a rossz hangulat.

Lieberman elmondta: a testmozgás alatti tesztelés kimutatta, hogy a nők még rosszabb passzba is kerülnek, mint a férfiak. Náluk az erőkifejtés és a szomjúság együtt sokkal előnytelenebb hangulatot eredményez.

Nem vagyunk valami nagy vízivók? Itt az ideje elkezdeni a vízivást. Nemcsak a rossz hangulattól tart ugyanis távol, de tanulmányok szerint az ébredés utáni 1-2 pohár víz elfogyasztása egész napra felpörgeti az anyagcserénket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.