A klórozott víz alááshatja a nemi fejlődést?

A fedett medencék "ellopják" a férfiasságot?

Az új esztendőben bizonyára sokan fogadtak meg újra valamit. Többet sportolnak például. Jó ötlet, ám kutatók szerint jobban tesszük, ha az edzést nem a fedett medencékben kezdjük.

2012.01.19 10:15ma.hu

Baj van a fedett medencékkel? Egy új kutatás szerint, mely az International Journal of Andrology szaklapban jelent meg, a klór és melléktermékei, melyek a medence vizének fertőtlenítésére szolgálnak, igen rossz hatása van a fiatal fiúkra.

Kutatók szerint a felnőtt férfiak ugyancsak szenvedhetnek a hatásoktól, ha az úszás a fedett medencében napi edzésprogramjukba tartozik. Ha a vizet klórral kezelték, a vegyület reakcióba lép mindennel, ami a medencében található. A vízzel, az izzadtságból és vizeletből származó ammóniával, és számos egyéb összetevővel, mint például testápoló termékek, amelyek az úszó emberről lemosódnak.

A reakciók eredményeképpen a klórozás melléktermékei, így a klóraminok szem- és légúti irritációt okozhatnak, a halogénezett szénhidrogének - mint az állatkísérletek megmutatták -, károsíthatják a férfiak heréit és megzavarják a spermiumok fejlődését, növelve a meddőség előfordulását.

A kutatók arra következtetnek, hogy a klórozás melléktermékei megzavarhatják a növésben levő fiúk reproduktív rendszerét, de hasonló hatást gyakorolnak a felnőtt férfiakra is.

Tanulmányuk során a kutatók vérmintákat gyűjtöttek be 361 fiútól, 14 és 18 éves kor között - összevetették őket azzal, milyen gyakran jártak uszodába gyermekkorukban.

Az eredmény: azoknak a fiúknak, akik több, mint 250 órát töltöttek a klórozott vízben még 10 éves koruk előtt, illetve több, mint 125 órát 7 esztendős koruk előtt, háromszor akkora eséllyel volt kisebb spermaszámuk illetve tesztoszteronszintjük, mint azoknak, akik nem klóros vizű uszodákban gyakoroltak.

A klórozott medencében úszók spermium- és tesztoszteronszintje 20 százalékkal volt alacsonyabb az átlagos korukbeli fiúkénál. Ráadásul még csak nem is nagyon sokat edző, atlétának készülő gyerekekről van szó.

Úgy tűnik, heti egy vagy kéthetente egy látogatás az uszodában is megtette a hatását. A magyarázat a kutatók szerint az lehet, hogy a bőr a herék tájékán extrém módon érzékeny és hajlamosabb arra, hogy felszívja a klórozás melléktermékeit, mint más területek a testen.

A reproduktív rendszer is sokkal érzékenyebb gyermekkorban és fiatal felnőttkorban. Az alacsony tesztoszteron- és spermium szint nem jó a fiúknak. Késleltetheti a pubertás kort, és rendellenes nemi fejlődést okozhat. És ez nemcsak a fiatal fiúkat érinti.

A tanulmány vezetője, Alfred Bernard elmondta: az úszást versenyszerűen végző férfiakon is végeznek tanulmányt, akik igen sok időt töltenek a fedett medencék vizében.

A fedett medencék vize egyébként több klórral van kezelve, mint a szabadtérieké - mivel általában több ember használja őket, több szennyezés lebeghet a vízben és ezért nagyobb mennyiségű klórral igyekeznek azt fertőtleníteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.