Egészséges étkezésre csak példával lehet nevelni

Anyukák, a duma nem elég

Hiába szeretné egy édesanya, hogy gyermeke egészséges étrendet kövesse, ha maga nem jár elöl a jó példával.

2012.06.01 16:55ma.hu

Amennyiben a gyermek azt látja, hogy édesanyja rendszeresen a gyorséttermek kínálatából válogat és egészségtelen étkezési szokásokat követ, aligha dönt úgy, hogy ő maga nem így fog tenni.

Büntetés
sel a szülő nem sokat ér el, ha nem jár elöl jó példával. Saját magának is változtatnia kell étkezési szokásain, ha egy anya azt szeretné, hogy gyermeke egészségesen táplálkozzon.

A csemete közelről figyeli a gyorsétterem-függő szülőket, és nem meglepő módon az a téves képzet alakul ki benne, hogy szülei szokása a normális, a követendő példa - mutat rá egy tanulmány. Az otthon egészséges étrendet követő szülők jó példát mutatnak a gyermeknek, aki egyébként édesanyja és édesapja minden mozdulatát figyeli.

Brit kutatók az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok étkezési szokásait tanulmányozták. Eredményeik szerint azoknak az anyáknak, akik egészséges étkezési szokásokat szeretnének bevezetni otthon és gyermekeiket erre ösztönözni, maguknak is olyan ételeket kell enniük, amelyek fogyasztásával jó példát mutatnak.

Nem sok értelme van büntetést vagy jutalmazást alkalmazni ahhoz, hogy rábírják a csemetét a zöldségek fogyasztására - elég, ha ők is rendszeresen fogyasztanak zöldségeket.

Sharon Hoerr táplálkozási szakértő szerint fel kell hagyni ezekkel az eredményre nem vezető módszerekkel. A kényszerítés nem vezet sehova, ahogyan az sem, hogy valami játékot kap a gyermek, ha megeszi a főzeléket.

Az egészséges táplálkozást biztosító környezet a legmegfelelőbb késztetés. Fontos továbbá, hogy a szülő kialakítsa a rendszeres, lehetőleg mindig ugyanazon időben történő étkezést a nap folyamán. Érdemes kisebb adagokat enni, de többször.

Hagyjuk meg a gyermeknek a lehetőséget, hogy ha nem kíván többet, akkor végezzen az evéssel. Annyit egyen, amennyi jólesik. Ha a gyerek inkább játszik az étellel és válogat, ösztönzésre van szüksége, nem arra, hogy kiabáljanak vele.

Ültessünk például együtt zöldségeket, ízleljük együtt az új ételeket, vagy segítsen a gyermek is megfőzni őket - ajánlja a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.