Természetes segítség is van, nem is kevés

Ismerjük? Zöld mentőövek a cserépben

Vérszegénység, magas vérnyomás, diabétesz? Még a gyomorfekély megelőzésére is létezik természetes megoldás. Tudjuk-e, melyik gyógynövény és fűszer mire való?

2012.04.17 16:55ma.hu

A természetes gyógymód nemcsak hogy javasoltabb a különféle gyógykészítményeknél, de hatásosabb is lehet. Szinte minden bajra, betegségre ajánlható gyógynövény vagy fűszernövény. Lássuk, melyek a legnépszerűbbek és leghatásosabbak.

Rozmaring: a rozmaring levele igen magas vastartalmú, ezért fáradtság és vérszegénység ellen ajánlott a fogyasztása. Karnozolsavat is tartalmat, mely védi az agyat a káros szabad gyökökkel szemben. Csökkenti a stroke, valamint az Alzheimer-kór kockázatát.

Rozmaring

Bazsalikom: a bazsalikom kivonata csökkenti a magas vérnyomást. Kutatók szerint az endothelinek szintjét is befolyásolja, ezek azok a fehérjék, melyek a vérereket összehúzzák.

Görögszéna: a cukorbetegek legjobb barátja. A görögszéna kivonata javítja a vércukorszintet és csökkenti az inzulinrezisztanciát, növeli a megfelelő anyatej-ellátást is. A magok ugyanakkor a szülés elindításában is segítenek, ezért terhes anyák nem fogyaszthatják.

Oregánó: hatékony gombaellenes szernek minősül, timol és karvakrol hatóanyagai miatt. A karvakrol gátolja a Candida albicans gomba (szájpenész) növekedését, jobb, mint egy közönséges gombaellenes szer.

Koriander: a koriander olaj megelőzi azt és harcol az ételmérgezéssel, azzal, hogy szembeszáll a campylobacter baktériummal. Ezt a baktériumot a csirkehús és a vörös hús is hordozhatja, ha rosszul van megfőzve/megsütve. Ezért érdemes koriander magokat adni a hamburgerhez vagy csirkehúsos fogásokhoz.

Koriander

Zsálya: a zsálya illóolaj igen jó hatással van a hangulatunkra. Idősebb embereknél a memória javításában is hatékonynak mutatkozott.

A kutatók úgy gondolják, a gyógynövény gátolja az acetilkolin lebontását, vagyis azét az agyi kémiai anyagét, amely a figyelemmel és az éles memóriával hozható összefüggésbe.

Kardamom: ha már volt gyomorfekélyünk, vagy hajlamosak vagyunk rá, érdemes kipróbálnunk a kardamom hozzáadását ételeinkhez.

Az olaj-kivonat kutatók szerint védi a gyomor nyálkahártyáját, valamint véd az alkohol és az aszpirin okozta fekélyek ellen. A kardamom hatóanyaga egyébként a nootkatone.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.