Az éhes ember előbb asszociál ételre

Nemcsak az agyban jár az evés - a szavakban is!

A dietetikusok gyakran figyelmeztetik az embereket, hogy ha éhesen mennek vásárolni, hajlamosak lesznek túl sokat venni és enni is. Egy új felfedezés szerint viszont még az élelmiszerrel kapcsolatos szavakat is előbb kiszúrják.

2012.03.06 16:55ma.hu

Nem jó ötlet éhesen vásárolni. Erre a szakemberek már régóta rájöttek: ha ugyanis éhesen megyünk a boltba, képesek leszünk több élelmiszert vásárolni, mint amennyire szükségünk van, sőt, azt gyorsan el is fogyasztjuk.

Az éhség közvetlen hatással van arra is, hogyan látunk mindennapi szituációkat. Az éhes ember még az élelmiszerrel kapcsolatos szavakat is előbb észreveszi - írja a Psychological Science tanulmánya.

A tanulmányban résztvevő diákok egy része ehetett a tesztelés előtt, másoknak azonban erre nem hagytak megfelelő időt.

Az önkénteseknek többféle szót mutattak gyors egymásutánban - a képek túl kevés időre villantak fel ahhoz, hogy az emberi szem azokat rendesen felfogja.

Mégis, akik éhesek voltak, azok messze jobban azonosították az élelmiszerrel kapcsolatos szavakat, és úgy érezték, azok szembetűnőbben jelentek meg előttük. Sőt, szebbnek tartották ezeket a szavakat a többinél...

Rémi Radel francia pszichológus elmondta: "ez valami nagyszerű dolog - azt jelzi, hogy az emberek ösztönösen érzékelik, mire van szükségük, mire törekszenek. Agyunk már előre "intézi" igényeinket és indíttatásunkat, anélkül, hogy észrevennénk."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.