5 plusz dolog, amiért hasznos a jóga!

Mi az: segít evés ellen és sokat tesz a szexért?

Az általános felfogás szerint a jóga a lelki megnyugvást segíti - csakhogy emellett igen jó hatással van minden porcikánkra. Segít például ellenállni az evésnek, jót tesz a szexuális életünknek és a terhesség is problémamentessé tehető vele.

2012.04.08 14:55ma.hu

A gyakori jógázás nemcsak a nyújtó gyakorlatok és légző technikák miatt kiváló. Rugalmassá tesz bennünket és megtanítja a relaxációt, de egyre több tanulmány mutat rá, hogy előnyei sokkal hosszabb távúak, mint hogy egyensúlyba hozza a testet és a lelket.

Egy 2009-es tanulmány felfedezte, hogy egy 75 perces jóga óra heti háromszor (a résztvevők 10 héten át végezték) enyhítette a reumatoid arthritis tüneteit a 45-75 év közötti nőknél. Javult a mozgásuk, az egyensúly érzékük, depressziós tüneteik csökkentek. De mire alkalmas még a jóga?

- Segít leküzdeni az étel utáni sóvárgást

Sokak számára probléma, hogy az étel gyakrabban jár az eszükben, mint kellene - érzelmi problémáik ellen is az evést használják. Ha nem állunk ellen a kísértésnek, plusz kilókat kockáztatunk. A felesleges kilók távoltartása könnyebb jógával.

A Prevention magazinban megjelent tanulmány szerint a négy éves nyomonkövetés alatt - melyben 15 500, átlagos súlyú résztvevőt vizsgáltak - éves szinten kevesebb kilót szedtek magukra azok, akik hetente legalább 30 percet jógáztak.

A súly csökkenése annak volt köszönhető, hogy közelebbi kapcsolatot alakítottak ki testük és lelkük között. Javasolt egy egyszerű jóga póz elvégzése, ha ránk jön az étel utáni sóvárgás, mert visszaállítja "józan gondolkodásunkat", hogy nemet mondjunk.

A sóvárgás akkor tör igazán ránk, amikor a szervezetünk gyenge, feszültek vagyunk. Ha azonban az izmokat lazítjuk, a feszültség csökken - és már nincs is igazán szükségünk arra a csoki szeletre!

- Elősegíti az egészséges terhességet

A kiegyensúlyozottság kialakítása megnyugtat. A meditációval megteremtjük relaxált lelkiállapotunkat, és a kisbaba is ilyen állapotba kerül. A Journal of Alternative and Complementary Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a terhesség alatti jógázás elősegíti az egészséges terhességet és szülést.

A tanulmány során 335 terhes nőt vizsgáltak; a második trimeszterben végig jógáztak. Az eredmény: a kisbabák nagyobb súllyal születtek, és nem volt jellemző náluk a terhességgel összefüggő magas vérnyomás, szemben azokkal a kismamákkal, akik nem végeztek jóga gyakorlatokat.

- Az ágyban is segít...


A jóga gyakorlatok egyensúlyba hoznak és rugalmassá tesznek bennünket, ami természetesen az ágyban is hasznos. Növelik a magabiztosság érzését a szex terén. A mozdulatokkal növeljük a testben a véráramlást és szexuális vágyat.

Az egyensúly-erősítő valamint has-erősítő gyakorlatok az orgazmust is erősítik, mivel fokozottan koncentrálunk a kismedencei izmokra.

- Csökkenti a szív-és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kockázatát

A mentális relaxáció jó hatással van a szívre. Egy, a Journal of Alternative and Complementary Medicine-ben megjelent tanulmány rámutat: annak a 98 felnőtt résztvevőnek, akik különböző egészségügyi problémákkal küzdöttek, így például magas vérnyomással, koszorúér-betegséggel, diabétesszel, jelentős javulás következett be a vércukor- illetve koleszterinszintjében, miután beiktatták mindennapjaikba a jógát.

A csoport egy 8 napos életmód-váltó programon vett részt, melynek keretében jóga gyakorlatokat, tudatos testtartást, mély légzést, meditációt tanultak és tanácsokat kaptak az étkezésük megváltoztatására is.

- A jóga segít a rákos betegeknek aludni

A nyugtató meditáció sokban hozzájárul, hogy lazítsunk egy fárasztó, stresszes nap után és jobban aludjunk.

A Texasi egyetem rákközpontjának kutatói arra is rájöttek, hogy a limfómás rákbetegek alvási szokásaik sokat javulnak a tibeti jóga gyakorlása után.

A páciensek heti egy alkalommal 20 perces jóga foglalkozáson vettek részt, 7 héten át. Gyorsabban elaludtak, többet aludtak és annyi altatóra sem volt szükségük, mint korábban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.