Fokozza az ízhatást, ha finom ételt látunk?

Nem ízlik a saláta? Nézzünk mást evés közben

Ez nem vicc. Egy kutatás eredményéből kiderült: már a finom ételek látványától is jobbat eszünk. Ezért, ha nem ízlik igazán a salátaféle, amit éppen fogyasztunk, megoldás lehet, ha másik étel képét nézegetjük...

2012.03.15 08:56ma.hu

A magas kalóriatartalmú, de kétségtelenül ízletes pizza fényképének nézegetése evés közben - mindegy, hogy azt esszük vagy sem - , finomabbá teszi az ízeket, derült ki egy új tanulmányból.

Azok a tesztalanyok, akik pizza vagy péksütemény fotóját látták evés közben, kellemesebbnek találták az éppen evett ételt, mint akik görögdinnye vagy zöldbab képét nézték.

A látás nagy szerepet játszik az élelmiszer-érzékelésben, fokozza az ízeket, és hozzájárul azok elfogadásához vagy elutasításához. Ugyanakkor a különböző ételek hatása az ízlelésre korábban felderítetlen maradt - írja a PLoS One szaklap.

Hogy teszteljék a hatást, a svájci kutatók 14 önkéntest vontak be a vizsgálatukba: gyors képeket mutattak nekik magas kalóriás ételekről és alacsony kalóriásakról egyaránt, majd egy elektronikus érzékszervi tesztet végeztek rajtuk - egy impulzust kaptak, amely nem kellemes, de nem is túl kellemetlen ízzel stimulálta a nyelvet.

Ezt az ízt kellett a résztvevőknek értékelniük. Dr. Johannes le Coutre kutatócsapata az agyi képeket is tanulmányozta az étel élvezetével kapcsolatosan a kísérlet során.

Kiderült, azok, akik a magasabb kalóriás ételek fotóit látták, jobban élvezték az ételek ízét, mint akik az alacsony kalóriásakét nézhették.

Ez azt jelenti, hogy a finom ételek látványa evés közben fokozza a fogyasztott étel élvezetét, legyen az bármi, akár csak egy egyszerű saláta.

A tanulmány arra is kitér, hogyan dolgozza fel az agy az ízt és a látványt, hogy elősegítse az ételek élvezetét - a felfedezés hatást gyakorolhat az étkezési rendellenességekkel, étvágy-problémákkal küzdők kezelésére - mondta el Dr. Johannes le Coutre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.