A mikró, a hűtő és a kávéautomata veszélyei

Rémálom az irodai konyhában

Hogyan válhat a kellemes hangulatú konyhai részleg, ahová a dolgozó szünetelni tér be, pár percre kikapcsolódni, veszélyes hellyé? Igen egyszerűen.

2012.05.25 08:15ma.hu

Mindig egy kis megnyugvást jelent a munkahelyeken a konyha - ahová ki lehet vonulni egy kicsit relaxálni, megfőzni a kávét, a teát, elfogyasztani az ebédet.

Ám ezek a nyugodt helyek egyben a legveszélyesebbek is a baktériumok szempontjából! Az irodai konyhák valóságos "baktérium melegágyak": a keveset takarított munkafelület, a mosogató, a mikrohullámú sütő fogantyúja megannyi veszélyt tartogat számunkra, anélkül, hogy tudatosulna bennünk.

Ezek a legpiszkosabb helyek ugyanis, amelyeket a dolgozók egymás után tapogatnak, fognak meg naponta többször - írja egy új tanulmány.

Arizonai kutatók közel 5 ezer, egymástól független, munkahelyi konyhákból származó mintát gyűjtöttek 6 hónapon át - az épületekben összesen csaknem 3 ezer dolgozó tevékenykedett.

Az irodák sorában volt ügyvédi iroda, telefonközpont, kereskedelmi-, egészségügyi cég és biztosító társaság is.

A kutatók igen magas baktérium-koncentrációt mutattak ki az irodai konyhák csaptelepeinek 75 százalékán, a mikrohullámú sütők fogantyúinak 48 százalékán, a számítógép-billentyűzetek 27 százalékán, a hűtőszekrény-fogantyúk 26 százalékán, az ivóvizet szolgáltató kis szökőkutak 23 százalékán és a (kávé illetve édesség) automaták gombjainak 21 százalékán.

A Kimberly-Clark tanulmány Charles Gerba mikrobiológus professzor bevonásával készült, az arozonai egyetemen, Tucson-ban. A Kimberly-Clark egyébként tisztítószereket gyárt.

"Számos ember tart a baktériumokról a fürdőszobában, a nyilvános vécében, és kevésbé fordul meg a fejükben, hogy hasonló koncentrációban találhatóak baktériumok a munkahelyi konyhákban, a helyiségekben, amit szünetelésre, étel- és italkészítésre használnak."

A tanulmány rámutatott, hogy a szennyezés könnyen elterjedthet akkor is, ha a dolgozók csak felmelegítik az ebédjüket, készítenek egy kávét vagy csupán pötyögnek a számítógépük billentyűzetén - mondta el Charles Gerba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.