A gyümölcsös tál sem biztonságos hely!

A baktériumok a kesztyűből is pislognak

Nem hinnénk, mekkora a jelentősége: kénytelenek leszünk a kertészkedő kesztyűnket és a gyümölcsös tálainkat is alaposan megtisztítani, ha az alábbiakat elolvassuk...

2012.04.11 16:55ma.hu

Úgy tűnik, sajnálatos módon a környezetkímélő magatartás nem mindig jár azzal, hogy magunkat is megfelelően védjük.

A bevásárlószatyrokból ránk leselkedő veszélyekről már hallhattunk - van azonban még néhány dolog, amely sajnos veszélyeket rejthet számunkra, és minden nap használjuk őket.

Ilyen például a kertészkedésre használt kesztyű. Valóban védelmez bennünket a szúrós, tüskés növényektől, cserjéktől, de őszintén, mikor mostuk őket utoljára? Valószínűleg sosem tettünk ilyet.

Dr. Ron Cutler londoni biomedikus szerint a baktériumok, vírusok és spórák, amelyek a talajban vannak, a kezünkön át könnyen a szánkba, szemünkbe juthatnak, miután piszkos kesztyűt viseltünk.

A kertész kesztyűk hamis biztonságérzetet adnak. A törmelék bármikor bejuthat a kesztyűbe, ezért a legokosabb, ha a kertészkedés után úgy mosunk kezet, mintha kesztyű nem is lett volna rajtunk: nagyon alaposan.

Jó tanács még, hogy cseréljük ki a kesztyűt minden alkalommal, ha lyukat, vágást fedezünk fel rajta, mert a réseken könnyen bejutnak a talajban levő baktériumok. Mossuk ki és szárítsuk meg jól őket kéthetente, a legcélszerűbb, ha antibakteriális szappannal tesszük.

Veszélyt rejthetnek számunkra a gyümölcsös tálak és zöldséges zacskók. Mielőtt egy gyümölcs vagy zöldség rothadásnak indul, és ennek látható jelei vannak, pseudomas nevű baktériumok  fejlődnek ki bennük a túlérettség miatt, amelyek súlyos gyomor- és bélrendszeri zavarokat, fertőzéseket okozhatnak.

"Kialakítanak egy olyan környezetet, melyben az E.coli, szalmonella és lisztéria baktériumok kiválóan érezhetik magukat
- mondja Dr. Cutler. - Egy tál gyümölcs vagy egy zacskó zöldség általában nincs hűtve, ezért a baktériumok könnyedén elszaporodhatnak."

Ne feledjük, hogy az E.coli-uborkajárvány 2011 nyarán 26 európai embert ölt meg, és ezrek betegedtek meg súlyosan - mindez bizonyítja a kockázatot, amit ezek a zöldséges-gyümölcsök tálak, zacskók jelenthetnek.

Fontos őket rendszeresen tisztítani, alaposan kimosni. Egyszer hetente minimum mossuk ki a tálakat, cseréljük le a zacskókat!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.