Változóak lehetnek a vaginában levő baktériumok

Megmondták, milyen az egészséges hüvely

Míg korábban a szakemberek úgy vélték, a vaginán belül élő baktériumok minden nőnél hasonlóak, ezért hüvelyi fertőzés esetén a kezelésnek is egyformának kell lennie, most kiderült, ez nem egészen van így.

2012.05.03 10:15ma.hu

Milyen is az egészséges hüvely? A baktériumok, amelyek a vaginán belül élnek, változóak: szinte ahány nő, annyifélék lehetnek, és drámai mértékben meg is változhatnak rövid időn belül - derítette ki egy új tanulmány.

"A felfedezés valószínűleg megváltoztatja az "egy kaptafára" készülő diagnózisokat, és azt a nézetet is, hogy hasonlóan kell kezelni a hüvelyi fertőzéseket. Megváltoztatja a vaginosis (bakteriális fertőzés a hüvelyben) megelőzésének módjait is"
- mondta el Stephen Dewhurst mikrobiológus, immunológus a Rochester egyetem New Yorki egészségközpontjából.

"Többek között nehezebbé teszi a vaginosis diagnosztizálását. Ha a hüvelyi baktériumok változnak idővel, hogy lehetünk biztosak abban, hogy az adott probléma vaginosis?" - tette fel a kérdést a szakember. Dewhurst egyébként nem vett részt a Science Translational Medicine-ben megjelent tanulmány készítésében.

"Annyi bizonyos, hogy a nők, mondhatni, egy kalap alá voltak véve, amikor hüvelyi mikrobiótáról volt szó, és az orvosok hasonló kezelést alkalmaztak náluk, aztán volt, akinél használt, volt, akinél nem igazán. Mostmár tudjuk, ennek oka az, hogy nem minden nőnél egyformák a hüvelyen belüli baktériumok " - mondta el Jacques Ravel, a Marylandi egyetem egészségügyi iskolájának professzorasszisztense Baltimore-ból.

Korábbi kutatások öt alapvető mikrobiális közösséget azonosítottak a hüvelyben. Ám azt akkor is megállapították, hogy ezek változnak nemzetiségi hovatartozás szerint. A mikrobiális közösségek egyensúlya nagyon fontos a hüvely fertőzések elleni védelmét illetően.

A bakteriális vaginosis viszont igencsak gyakori. A kutatók mintát gyűjtöttek össze hüvelyi baktériumokból, egészséges, fogamzóképes korban levő nőktől, kétszer hetente, 4 hónapon át, majd elemezték azokat.

Ismét csak találtak alapvető bakteriális közösségeket, de megfigyelték, hogy azok gyorsan változtak is egyes nőknél, míg másoknál alig. Egyes esetekben a bakteriális vaginosis jelenlétét jelezték, noha ezek a nők egészségesek voltak és tüneteket sem tapasztaltak.

Dr. Dewhurst elmondta: a bakteriális közösségekben történő változások többnyire megfelelnek a menstruációs ciklus különböző pontjain tapasztalt ösztrogénszinteknek: a vaginában levő baktériumok és a szexuális aktivitás különleges összetételei.

Az is valószínű egyébként, hogy alakulásukhoz hozzájárul a nő környezete és étrendje is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.