Apróság, mégis érdemes orvoshoz fordulni!

Női titkok: Kínos probléma a hüvelygomba

Szinte nincs olyan nő, akinek ne lett volna legalább egyszer hüvelygombája az élete során.

2010.12.27 08:00webbeteg.hu

A nők 5 százalékánál pedig visszatérő problémáról beszélhetünk.

Az ember azt gondolná, hogy egy ilyen gyakori betegség esetén mindenki azonnal orvoshoz fordul, hogy minél hamarabb megszabaduljon a gomba kellemetlen tüneteitől.

Az eddigi tapasztalatok viszont nem ezt a feltételezést támasztják alá.

Milyen tünetei lehetnek a hüvelyfertőzésnek?

A hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe, szaga megváltozhat - normálisan színtelen, szagtalan, kis mennyiségű - és ennek a váladéknak a maró hatása miatt a szeméremtest kipirosodhat, viszkethet, égő érzés jelentkezhet rajta.

Tényleg ennyire kínos a hüvelygomba?


Annak ellenére, hogy a hüvelygomba a szexuálisan aktív nők 75 százalékát bizonyítottan érinti, a legtöbben otthon próbálják kikezelni.

A gombás fertőzéssel járó tüneteket ugyanis kellemetlenek és senki sem beszél róluk szívesen.

Hozzájárulhat a szégyenérzethez az is, hogy a hüvelyben kialakuló betegségeket sokan hajlamosak a szexuális partnerek magas számával, illetve folyamatos váltogatásával összekötni.

A hüvelygomba tünetei

A hüvelygomba tünetei egyértelműen felismerhetőek és elkülöníthetőek az egyéb hüvelyi fertőzésektől:

* sűrű, fehér, túrószerű hüvelyváladék,

* közepes vagy erős viszketés,

* vérbő, érzékeny nyálkahártya,

* hüvelyi diszkomfortérzés.

Hogyan kapható el?

A felnőttekre jellemző hüvelyflóra savas kémhatású, mely a serdülőkori hormonális változások során alakul ki. A kémhatást a hüvelyben található tejsavbaktériumok okozzák, ezzel biztosítva a kórokozók baktériumoktól, gombáktól való védelmet.

Ha a hüvelyflóra kémhatása valami miatt felborul, védtelenné válik többek között a Candida gombával szemben. Mitől változik a hüvelyflóra?

Milyen tünetek utalhatnak gombás hüvelyfertőzésre ?

A tünetek általában figyelemfelkeltőek, kellemetlenek. A hüvelyváladék mennyisége jelentősen fokozódik, fehéres-sárgás színű, "túrós" jellegű.

Ha a fertőzés hosszabb ideig fennáll, akkor a folyás még bővebb, hígabb, "tejszerű", és a szeméremtesten erős viszketést, égő érzést okoz.

Gombás hüvelyfertőzés

A hüvelyben jellemző kémhatások gyakorlatilag folyamatosan változnak, hiszen más serdülőkorban, fogamzó képes korban, vagy éppen a menopauza ideje alatt.

Már az életkor is elegendő lehet ahhoz, hogy szervezeted ne tudjon a gombás fertőzésekkel szemben védekezni.

Ezen kívül azonban vannak egyéb külső behatások is, mint a fogamzásgátló tabletták, egyes antibiotikumok, a terhesség, a cukorbetegség, vagy egyes anyagcsere-betegségek.

Sőt, még olyan banálisnak tűnő dolgok is felboríthatják a savas kémhatást, mint a nem jól szellőző, műszálas fehérnemű, vagy a túlzásba vitt intim tisztálkodás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.