Nemcsak az a gond, mit eszel - az is, hogy mikor!

Bajban leszünk, ha egész nap eszünk?

Miközben a diétára vonatkozó kutatások többsége arra koncentrál, mit esznek az emberek, egy új tanulmány rámutatott, hogy több figyelmet kéne fordítanunk arra: mikor esznek.

2012.05.18 10:15ma.hu

A mikor is fontos kérdés, nemcsak a mit - figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik rávilágítottak, hogy az egészséges testsúly megtartása érdekében nemcsak arra kellene fókuszálni, mit esznek az emberek.

Az élelmiszerek elfogyasztásának ideje is lényeges. A kutatók rájöttek, hogy az egerek, amelyek csak napi 8 órán át ehettek, ugyanannyit ettek, mint akiknek az evés a nap 24 órájában engedélyezett volt.

Mindkét csoportban levő állatok magas zsírtartalmú étrendet kaptak, ám a szigorúbb étkezési időt kapott egerek kevesebbet híztak, egészségesebb volt a májuk, és kevésbé volt rájuk jellemző a gyulladás.

A Cell Metabolism szaklapban megjelent tanulmány azt sugallja, hogy a túl sok órán át tartó evés köthető az elhízáshoz.

"Minden szervnek van órája - magyarázta a tanulmányvezető, Satchinanda Panda. - Ez azt jelenti, hogy vannak időszakok, amikor a szervek - beleértve a májat, beleket és az izmokat, maximális hatékonysággal működnek. Ezek a ciklusok kritikusnak tűnnek fontos folyamatok, így a koleszterin-lebontás és glükóz-termelés szempontjából. A normális anyagcsere-ciklusokat az egész napon (és akár éjszakán) át tartó evés megzavarja."

A tanulmány szerint, ha megvannak a szigorúan betartott étkezési idők, az megelőzheti a kilók felszedését. A kutatóknak pedig nagyobb figyelmet kellene szentelniük annak, hogy az emberek mikor esznek.

Hozzá kell ugyanakkor tenni, hogy miközben az állatokon végzett tanulmányok hasznosak, gyakran nem találnak célba, ha emberekről van szó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.