Az élvezeti evés más, mint a "normális"...

Ezért van mindig hely annak a fránya desszertnek!

Vajon miért van az, hogy egy kiadós főétel után még mindig van erőnk belapátolni egy egész desszertet?

2012.05.10 16:55ma.hu

Vannak dolgok, aminek nem tudunk ellenállni - az édességekkel valahogy úgy vagyunk: ha elénk rakják őket, nehezen álljuk meg, hogy ne vegyünk belőle.

Vajon miért vagyunk képesek egy teljes desszertet bevágni akár a főétel elfogyasztása után is, sőt, akkor is, ha úgy véljük, már biztos nem fog lemenni? Azért, mert ezt a típusú evést az élvezet motiválja, és nem az éhség.

A Naples egyetem kutatócsoportja felfedezte: amikor élvezetből, szórakozásból eszünk, a "jutalmazás" kémiai jelek aktiválódnak az agyban, és ez sajnos túlevéshez, elhízáshoz vezethet. A jelenséget "élvezeti éhségnek" is nevezhetjük.

Dr. Palmiero Monteleone vezető kutató elmondta: ez az fajta evés a vágy, az ízek élvezete miatt történik, és nem azért, hogy visszaállítsuk a szervezet energia-szükségleteit.

Nem azért eszünk meg egy tortaszeletet, mert energia-bevitelre van szükségünk, hanem mert öröm megenni.

"Az élvezeti éhség élettani folyamata még nem teljesen tisztázott, de valószínűsíthető, hogy az ún. endogén anyagok olyan jutalmazási mechanizmusokat szabályoznak, mint a ghrelin hormon, vagy a 2-AG kémiai anyag - mondta el Dr. Monteleone. - A jelenség a testtömeget befolyásolja, és szerepet játszhat az egyre terjedő elhízás-járványban."

A tanulmány során a kutatók nyolc egészséges felnőttet vizsgáltak, életkoruk 21-33 év között volt - kedvenc ételeiket kapták, később azonban egyre kevésbé ízletes ételeket adtak nekik, ugyanakkora kalória- és tápanyag-értékben.

A kutatók rendszeresen mérték a résztvevők 2-AG illetve ghrelin szintjét. Felfedezték, hogy ezek szintje megnövekedett az élvezeti táplálkozás alatt, azaz, amikor kedvenceiket ették, de nem nőtt a nem élvezeti evés alkalmával.

Mindez azt sugallja, hogy aktivizálódás a kémiai jutalmazási rendszerben történik, és felülírja a szervezet jelzését, hogy ideje leállni az evéssel.

Ez az "élvezeti éhség" fokozottan jelentkezik olyan környezetben, ahol állandóan az ember rendelkezésére állnak a finomabbnál finomabb ételek - egyenes út az elhízáshoz...

A jelenség megerősítéséhez természetesen további kutatások is szükségesek lehetnek. A tanulmányt a The Endocrine Society's Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.