Egészségesebb táplálkozást alakít ki magának

Meglepő: nem hízik el később az ujjal evő baba?

Ha hagyjuk a babának, hogy ujjával kóstolgassa az ételeket, és nem kanállal etetjük, az csökkentheti az elhízása esélyét élete későbbi szakaszában - állapította meg egy új tanulmány.

2012.02.08 14:24ma.hu

Az ételt ujjukkal a szájukba "kanalazó" kisgyermekek a későbbiekben kevésbé lehetnek hajlamosak a hízásra, mint ha a megszokott módon, kanállal etetjük őket pürésített ételekkel - derült ki egy új tanulmányból, mely 155, 20 hónapos és 6,5 éves kor közötti gyermeket vizsgált.

Kiderült, hogy azok a babák, akiknek megengedték a szülők, hogy maguk egyenek az ujjuk segítségével, sokkal egészségesebb étrendet és normális testsúlyt tartottak fenn idősebb korukban.

A kutatók megkérdezték a szülőket a gyermekek etetési szokásairól és a kedvelt ételeikről. A nyomon követett kicsik közül 63-at kanállal etettek, 92-őt pedig hagytak "kibontakozni", ők maguk táplálkoztak az ujjuk segítségével.

A BMJ Open nevű szaklapban megjelent tanulmány hangsúlyozza, hogy a kanállal etetett gyermekekre később sokkal jellemzőbb volt az elhízás, mint azok a babák esetében, akik maguk ettek.

A tanulmány nem vizsgált egyéb tényezőket, melyek a gyermekek súlyát befolyásolhatták - mint például születési súly, a szülők testsúlya vagy a gazdasági helyzet.

Az is kiderült, hogy a magukat etető babák inkább a szénhidrátokat részesítették előnyben, miközben a kanállal etetett kisgyermekek az édes ételeket szerették jobban. A kiskanalas, pürésített ételek mellett ugyanakkor ezek a gyerekek kaptak szénhidrátot, zöldségeket és gyümölcsöket, fehérjét és teljes ételeket, így például lasagnát is - sokkal gyakrabban, mint a többi gyermek.

Ellen Townsend, az angol Notthinghami egyetem pszichológia szakának munkatársa elmondta: úgy tűnik, ha hagyjuk a babát, hogy maga egyen, annak pozitív hatása van az egészéges táplálkozás kialakítására.

A jelek szerint tehát a kutatók még egy dolgot fedeztek fel, amely a kortárs társadalmak elhízásában vagy normális súlyának megőrzésében szerepet játszik, meglepően korai életszakaszban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.