A diabétesz terhesen rizikóval jár

Beteg babája lehet a cukorbeteg terhes nőnek

Négyszeresére emelkedik a veleszületett rendellenességek kockázata, ha az állapotos nőnek diabétesze van - állapították meg brit kutatók.

2012.02.06 20:20MTI

A brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja közölte. A Diabetologia című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz több mint 400 ezer terhesség adatait elemezték a Newcastle-i Egyetem munkatársai 1996 és 2008 között.

A vizsgálatban 1677 várandós nő volt már terhessége előtt cukorbeteg, ebben a körben 1000 szülésre vetítve 72 baba jött világra születési hibával (például szívhibával vagy velőcső-záródási rendellenességgel).

Azok között viszont, akiknél nem állapítottak meg előzetesen diabéteszt, ez az arány ezer terhességből 19 rendellenes eset volt.

Mint Ruth Bell kutatásvezető kiemelte, a legtöbb rendellenesség a terhesség negyedik és hatodik hete között alakul ki, ezért a vércukorszint ellenőrzésére különösen nagy hangsúlyt kell fektetniük az érintett nőknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.