A váltott műszakban dolgozókra diabétesz vár?

Híznak és cukorbetegek lesznek a nővérek?

Azok a nők, akiknek munkája megköveteli, hogy váltogassák a nappali és az éjszakai műszakot, jobban ki vannak téve a cukorbetegség rizikójának - különösen, ha ezt a "menetrendet" hosszú ideig fenntartják - állítja egy új tanulmány.

2011.12.08 10:15ma.hu

Rizikós dolog nővérnek lenni? Egy, az orvosi szakmában dolgozókkal végzett tanulmány szerint növeli a diabétesz kialakulásának esélyét, ha valaki váltogatni kénytelen a nappali és az éjszakai műszakot.

Sőt, tovább és folyamatosan nő a 2-es típusú cukorbetegség valószínűsége, ha éveken át fennáll ez az állapot. Összehasonlítva azokat a nővéreket, akik csak nappal dolgoznak, azokkal, akik váltott műszakban, utóbbiaknál 3 év alatt 20 százalékkal nő a diabétesz esélye. 20 év alatt közel 60 százalékosra emelkedik a betegség valószínűsége.

"A megnövekedett kockázat nem óriási, de jelentős, és fontos közegészségügyi következményei lehetnek, hiszen a munkaerő egyötöde dolgozik ilyen váltós műszakban"
- mondta el Frank Hu, a bostoni Harvard egészségügyi iskola epidemiológusa és táplálkozási szakértője.

Még híznak is

A váltott, "forgó" műszaknak egyik, már ismert hátránya, hogy a dolgozó hízásnak indul - nem akkor és úgy táplálkozik, ahogyan megfelelő lenne. Romlanak az étkezési és alvási szokásai, amely a kilók gyarapodásához vezet. Ez pedig ugyebár a diabétesz kialakulásának esélyét növeli.

De más zavarok is szerepet játszhatnak a betegség jelentkezésében. A rendszertelen munkaórák a test "óráját" is felborítják. Ennek pedig nagy szerepe van az egészséges vércukor-szint és energia egyensúly- fenntartásában.

Korábbi tanulmányok már rámutattak, hogy az alváshiány, illetve a rendszertelen fekvés-kelés inzulinrezisztanciát okozhat, és emeli a vércukor-szintet - mindkettő a cukorbetegséggel áll összefüggésben.

"Belső óránk befolyásolja képességünket, hogy bizonyos ételeket bizonyos időpontokban bontsunk le - mondta David J. Earnest, texasi kutató. - Ám ha éjjel esünk neki a jégkrémnek, a magas zsírtartalmú ételek energiává alakítása nem működik úgy, mint nappal."

A kalóriák "üzemanyag" helyett zsírrá alakulnak. Ahogyan egy sonka és tojás elfogyasztása sem annyira egészséges naplemente után, mint napkelte után...

Ernest hozzáteszi, hogy a leírtak nem csak a váltott műszakban dolgozókra vonatkoznak, hanem nyilván azokra is, akik hasonló rendszertelenséggel élik életüket. Éjjelekig dolgoznak a gép előtt például. A nyugati világban ez elég sok embert érinthet.

A legtöbb szakember szabálytalan "menetrendet" követ, növelve ezzel a diabétesz kialakulásának rizikóját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.