Hiába az intelem, így is kevés

Késleltetett járás, csontfájdalom - bajt hozhat gyerekeknél a D-vitamin hiány

Kutatók szerint késedelem figyelhető meg a járás megtanulásában a kisgyermekek egy részénél, akik nem jutottak elég D-vitaminhoz születésük óta. De nemcsak ilyen problémájuk lehet.

2012.01.25 14:15ma.hu

A D-vitamin hiány következményeire figyelmeztetnek brit kutatók. Hazájukban ugyanis, mint egy tanulmányból kiderült, a kisgyermekek harmada nem jut elegendő D-vitaminhoz.

Annak ellenére, hogy az orvosok is tanácsolják 5 éves kor alatt a D-vitamin fokozott fogyasztását, a szülők 74 százaléka erről mit sem tud.

A D-vitamin különösen szükséges lenne a terhesség alatt, a szoptató anyák és az idősek számára is. Hiánya ugyanis jelentős problémákat okozhat.

A D-vitamin hiány súlyos következményeivel is találkoznak, így például angolkórral, de ez igen ritka - mondta el Dr. Benjamin Jacobs, a királyi nemzeti ortopédiai kórház dolgozója.

"Ugyanakkor tény, hogy a gyerekeknél megfigyelhető több probléma is. Izomgyengeség, késedelem a járás megtanulásában és tökéletes elsajátításában, csontfájdalmak például - eközben tisztában vagyunk azzal, hogy számos gyermek nem jut elég D-vitaminhoz."

Az összefüggés a szakember szerint az alacsony D-vitamin szintben keresendő. Azt már 100 éve megállapították az orvosok, hogy az angolkór D-vitaminnal megelőzhető, amikor Londonban igen sok gyermek szenvedett ettől a betegségtől.

Az 1950-es években ugyanakkor úgy találták, hogy túlságosan sok D-vitamin fogyasztását javasolták a gyerekeknek, ezért nem hangoztatták többé a dolgot. Úgy vélték, a túlzott mennyiség még ártalmas is lehet. Az angolkórra pedig szinte mindenki a múlt betegségeként gondolt.

Ma azonban az orvosok is úgy vélik, hogy a kicsit több D-vitamin-fogyasztás még mindig jobb, mint a túlságosan kevés. D-vitamin túladagolás igen ritkán fordul elő.

Különösen tehát a terhes nőknél és az 5 év alatti gyermekeknél kell odafigyelni arra, hogy elegendő D-vitaminhoz jussanak.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a D vitamin nemcsak a csontok számára nélkülözhetetlen, hanem egy nagyon fontos hormon is, amely, amíg az ember sokat volt napon, évmilliókon keresztül, magas szinten volt a szervezetünkben.

A mai világban azonban sajnos más a helyzet, hiszen azokhoz az időkhöz képest lényegesen kevesebb időt töltünk a napon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.