A korai menzesz viselkedésbeli gondokat is okoz

D-vitamint a lányoknak, ha nem akarnak korán vérezni

Úgy tűnik, azok a lányok, akik gyermekkoruk során nem vesznek magukhoz elegendő D-vitamint, korábban kezdenek el menstruálni. Ez pedig több betegség kockázatát is növeli kamaszkorban és a későbbi életük során.

2011.08.21 09:00medipress.hu

A Michigani Orvosi Egyetem kutatói 242 lány D-vitaminszintjét vizsgálták, akik életkora 5 és 12 év között volt. A megfigyelés 30 hónapja alatt kétszer annyian kezdtek el menstruálni azok közül, akik szervezetében kevés volt a vitaminból, mint azok között, akiknél az érték megfelelő volt – számolt be tapasztalatairól Eduardo Villamor, az egyetem epidemológiai professzora.

Ez több szempontból is jelentős. Köztudott, hogy évtizedek óta egyre fiatalabb korban kezdenek menstruálni a lányok, ami egyértelműen a környezeti hatások számlájára írható, hiszen a genetikai felépítésük nem változott.

"Keveset tudunk a pubertást előidéző környezeti hatásokról. Ha majd rájövünk, mi okozza a jelenséget, hatásosabban fogunk tudni fellépni ellene." - véli Villamor.

A korai menstruáció gyakran vezet viselkedésbeli és pszichológiai problémákhoz a kamaszlányoknál, akik emellett felnőve nagyobb eséllyel vannak kitéve mellráknak, valamint szív- és emésztőrendszeri megbetegedéseknek.

Az már régóta köztudott, hogy az egyenlítő közelében általában később kezdenek el menstruálni a lányok, mint az északi országokban, ahol azonban a sötét téli napok ellensúlyozására gyakran kapnak D-vitaminpótlást.

Villamorék úgy tapasztalták, hogy azok a lányok, akik szervezetében alacsony volt a vitamin szintje, átlagosan 11,8 éves korukban kezdtek menstruálni, míg azok, akiknél a szint megfelelőnek bizonyult, 12,6 éves korban. A 10 hónap eltérés látszólag nem sok, valójában azonban igen jelentős, mivel ezalatt nagyot fejlődik a serdülők szervezete.

Mindennek ellenére az adatok még nem bizonyítják, hogy valóban van összefüggés a két dolog között, ezért még további kutatások szükségesek a témában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.