Csak a csontok járnak jól vele?

Mennyi kalcium ajánlható egy magyarnak?

A csontok egészsége szempontjából kulcsfontosságú, hogy elegendő kalciumot vigyünk be a szervezetünkbe, ennél több azonban nem gyakorol további jótékony hatást - mutatták ki svéd kutatók.

2011.05.31 19:00medipress.hu

Az életkor előrehaladtával a csontok kezdik elveszíteni legfontosabb építőelemüket, a kalciumot. Ez pedig a törés és a csontritkulás nagyobb veszélyének teszi ki az embereket, főként a nőket.

A károsodások megelőzése érdekében a kevés kalciumot fogyasztó nőknek növelniük kell bevitelüket, hogy elkerüljék a csontritkulás okozta csonttöréseket, ezzel szemben a megfelelő kalciumbevitelt biztosító nőknek nincs szükségük erre.

"A napi 700 mg-nál kevesebb kalciumbevitel a törés és a csontritkulás megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe, a magasabb kalciumbevitel azonban nem csökkentette nagyobb mértékben a kockázatot a kísérletben részt vevő svéd nők körében" - számolt be a BMJ szakfolyóirat május 24-i számában megjelent tanulmányt vezető Eva Warensjo, az Uppsalai Egyetem kutatója.

A kísérlet során a kutatók 61 433 svéd nő adatait elemezték, akik 1914 és 1948 között születtek, és a Svéd Mammográfiai Tanulmányban vettek részt 1987-ben.

A 19 éves utánkövetés során az derült ki, hogy a napi 750 mg kalciumot fogyasztó nőkben volt a legalacsonyabb a csonttörés kockázata, viszont akik napi 750 mg-nál többet fogyasztottak, nem tapasztalták a törés és a csontritkulás kockázatának további csökkenését. Sőt, utóbbi esetben megnőtt a csípőcsonttörés esélye.

Az ajánlott napi kalciumbevitel kérdése nem egyértelmű, az egyes országokban különböző mennyiségeket javasolnak.

Az Egyesült Államokban például napi 1200 mg-ot, Nagy-Britanniában napi 700 mg-ot, a skandináv országokban 800 mg-ot, Ausztráliában pedig 1300 mg-ot javasolnak a hatóságok.

Magyarországon a 31-60 éves korosztálynak 1000, a 60 év felettieknek 1300 mg kalcium bevitelét ajánlják naponta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.