Nemcsak a zsírsav és koleszterin a hibás

A kalcium hasznos - De nem a szívnek!

A szakértők évtizedek óta vitatkoznak arról, hogy mi játszik döntő szerepet az artériás betegségek kifejlődésében - Az 1950-es évek óta létező és máig a legnépszerűbbnek számító "lipid-hipotézis" szerint az étrendből származó telített zsírsavak és a magas koleszterinszint felelősek az érelmeszesedésért és az ebből eredő szívbetegségért.

2008.02.15 16:20ideal.hu

A szakértők évtizedek óta vitatkoznak arról, hogy mi játszik döntő szerepet az artériás betegségek kifejlődésében. Az 1950-es évek óta létező és máig a legnépszerűbbnek számító „lipid-hipotézis” szerint az étrendből származó telített zsírsavak és a magas koleszterinszint felelősek az érelmeszesedésért és az ebből eredő szívbetegségért.

A 21. században viszont egyre többen állítják, hogy inkább a szívkoszorúerekben lerakódott kalciumfeleslegben kell az okot keresni.

Ezt a nézetet vallja dr. Arthur Agatston floridai kardiológus is, aki régóta végzett kutatásai alapján kifejlesztette kalcifikációmérő skáláját, amit Agatston-skálának nevezett el. Ez a skála a kalcifikálódott plakkok, azaz lerakódások mérete és sűrűsége alapján négy csoportba osztja az eseteket.

A 400 fölötti pontszámot elérő emberek a vizsgálatot követő 2–5 évben nagy eséllyel esnek át valamilyen koronáriás beavatkozáson vagy szívrohamon. Az 1000 fölötti értéknél egy éven belül is 20% az esélye a szívinfarktusnak vagy a szíveredetű halálnak. Az Agatston-skálát a világ több országában most is folyamatosan ellenőrzik.

Az elvet támogató szakértők szerint egy fiatal felnőttnek napi 300–400 mg kalciumra van szüksége, az idősebbeknek ennél kevesebbre. Azokban az országokban, ahol mindössze 200–400 mg-nyit fogyasztanak naponta, alig ismerik az artériás betegségeket, és a vérnyomás sem növekszik a korral. Ellenben ott, ahol magas a kalciumfogyasztás, például Új-Zélandon, az érelmeszesedés és a szívroham vezeti a halálozási listát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.