Megfelelő diétával a népbetegség ellen

"Gyulladásgátló" diéta, a cukorbetegség és szívinfarktus ellenszere

A Journal of the American College of Cardiology nevű kardiológiai szaklapban, januárban megjelent cikk szerzői korunk egyik nagy népbetegségének, a metabolikus szindrómának a megfelelő étrenddel történő megelőzésével kapcsolatos legújabb információkat adják közre, és konkrét javaslatot is tesznek az egészséges étrend elemeire.

2008.02.15 08:25medipress.hu

„Az Amerikában manapság közkedvelt, erősen feldolgozott, magas kalóriatartalmú, vitamin- és ásványianyag-szegény étrend gyakran vezet étkezést követő, extrém mértékű vércukorszint és vérzsírszint kiugráshoz” – írják Dr. O’Keefe és szerzőtársai a cikkben. Ezek a változások, amelyeket összefoglaló néven posztprandiális diszmetabolizmusnak (étkezés utáni anyagcserezavar) hívnak, állítólag megnövelik a szervezetben előforduló szabad gyökök mennyiségét és ezzel olyan folyamatokat indítanak be testszerte, mint a gyulladásos reakció, az érfal működészavara, növekvő véralvadékonyság és egyfajta stresszreakcióhoz hasonló változások (szimpatikus rendszer aktiválódása), így jelentősen hozzájárulnak a fokozott betegséghajlamhoz.

A szakirodalomból az is megtudható, hogy a posztprandiális diszmetabolizmus mértéke egészséges egyénekben is független előrejelzője a későbbi szív- és érrendszeri betegségnek, ugyanakkor jó hír, hogy a zavar étrendváltoztatással drámai módon csökkenthető.

A szerzők szerint a következő étrendi/életviteli elemek segíthetnek leginkább a diszmetabolizmus elleni küzdelemben:

* étrendünkbe válogassunk magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű ételeket, például gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket és magvakat
* mindhárom étkezésünk tartalmazzon zsírszegény fehérjét
* minden nap körülbelül egy maréknyi olajos magvat fogyasszunk zöldséggel, gabonatermékkel, bogyókkal vagy egyéb gyümölccsel
* minden nap fogyasszunk salátát ecetes vagy szűz olívaolajos mártással * kerüljük az erősen feldolgozott élelmiszereket és italokat, főleg azokat, amelyek cukrot, magas fruktóz-tartalmú kukoricaszirupot, fehérlisztet, vagy transz-zsírsavat tartalmaznak
* adott étkezés mindig csak mérsékelt adag ételből álljon
* testsúlyunkat tartsuk a normális tartományban, derék-körfogatunk ne haladja meg testmagasságunk felét
* minden nap legalább 30 percig végezzünk legalább közepes intenzitású testmozgást
* azok számára, akik soha nem szenvedtek szenvedélybetegségben (alkohol vagy drog) esetleg ajánlott a vacsora előtt vagy közben egy alkoholtartalmú ital elfogyasztása

A fenti étrend elsősorban a cukorbetegség és koszorúér-betegség megelőzésére, kiegészítő kezelésére ajánlott. Hatásosságát a kísérletes kutatáson kívül alátámasztja az a tény is, hogy a világ egyes hasonló étrenddel bíró népcsoportjaiban – így pl. Okinawán és a Mediterrán térségben - a szív- és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség előfordulása ritkább, mint számos „nyugati” társadalomban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.