Idősen is kevésbé betegek, akiket szerettek?

Meghökkentő: az anyai gondoskodás közel 50 évesen is hat!

A jó édesanya mindentől óvja a gyermekét - úgy tűnik, hogy az anyai szeretet és védelem még középkorúként is elkísér minket, és megóv a súlyos betegségektől.

2012.01.27 16:55ma.hu

Anyatigrisként veti be magát, ha valaki bántani meri a gyermekét, nyugtató dallal altatja el este - az anya gondoskodása a jelek szerint hosszútávon kifizetődő.

Kutatók szerint még középkorúként is megvéd minket attól, hogy komolyan megbetegedjünk. A bostoni Brandeis egyetem tanulmánya rámutatott, hogy az odaadó szeretet és gondoskodás csökkenti esélyünket a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulására felnőttkorban.

A kutatók ezret vettek alapul a tanulmányhoz az alacsonyabb jövedelmű emberek közül, mivel ezek a rétegek bizonyítottan nagyobb arányban betegednek le és alacsonyabb a várható élettartamuk is.

Valamennyien átlagosan 46 évesek voltak és teljeskörű kivizsgáláson estek át. Azt is megkérdezték tőlük, mennyire volt gondoskodó velük szemben az édesanyjuk. Megértette-e őket, ha problémájuk, aggodalmaik voltak? Mennyi időt és figyelmet szánt rájuk, ha szükségük volt rá?

Egy évtizeddel később a résztvevők fele küzdött metabolikus szindrómával, mely fő kockázati tényező a szívbetegség, a stroke és a diabétesz esetében is.

A kutatók úgy találták, hogy az alacsonyabb társadalmi-gazdagsági kategóriába tartozóknál, akiknek szüleik sem fejezték be az iskolát, volt a leggyakoribb ez az állapot.

Ám azok, akik gondoskodó édesanyáról számoltak be, messze nem voltak annyira betegek, mint a többiek.

Úgy tűnik tehát, hogy a gyermekkori törődés hosszútávú, biológiai nyomot hagy az emberben, amely felnőttkorában is védi.

A kutatók szerint további vizsgálódás szükséges ahhoz, hogy kiderítsék, miként is befolyásolja az anyai gondoskodás azt, hogy a későbbiekben valóságos védőburokkal rendelkezik valaki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.