A nő óvatosabb, ha nem is saját gyerekről van szó

A férfi baba közelében is vállal kockázatot?

A nők sokkal óvatosabbak kisbabák, kisgyermekek jelenlétében, még akkor is, ha nem a sajátjukról van szó - a férfiaknál azonban ez a magatartás kevésbé jellemző, állapította meg egy tanulmány.

2012.04.20 16:55ma.hu

Az anyai ösztön az egyik legerősebb ösztön a természetben - tudósok szerint akkor is működik a nőknél, ha nincs gyermekük. Sokkal óvatosabbak és figyelmesebbek kicsi gyermekek társaságában, és nem folytatnak kockázatos viselkedést.

A férfiakra ez kevésbé jellemző - nem változtatja meg őket jelentősen, ha baba van a közelben. A warwicki és a bázeli egyetem kutatói szerint ez jó példa arra, hogy működnek az evolúciós erők.

A férfiak kockázat-kereső magatartása a versenyképesség érdekében történik, míg a nők általában kockázatkerülők, az utódok védelme miatt.

A kutatócsoport 80 diákot figyelt meg szerencsejáték játszása közben - amikor egyedül játszottak, illetve párban egy vonzó férfival, nővel vagy babával, akikkel meg kellett osztaniuk a nyereményt.

A felhalmozott pénzt a szimulátor bármikor felrobbanthatta. Ahogy előrehaladtak a játékban, eldönthették, megállnak abban és így biztosan megszerzik a pénzt, vagy folytatják, kockáztatnak, és akkor lehetséges, hogy elvesztik az összeget.

A férfiak több kockázatot vállaltak, amikor másik férfival voltak párban. Maximalistákká váltak egy másik azonos nemű társaságában, versenyezni akartak.

A való életben tanulmányok szerint azok a férfiak, akik már tartós párkapcsolatban élnek, kevésbé mutatnak kockázatos magatartást, nem érzik úgy, hogy versenyezniük kell, ha már megszerezték egy nő figyelmét.

Dr. Thomas Hills a Warwicki egyetem pszichológia tanszékéről elmondta: ez az első tanulmány, amely bepillantást enged abba, milyen hatást gyakorol a babák jelenléte a női és a férfi agyra. Megmutatja, hogyan döntünk az anyagi befektetések tekintetében például.

A nők esetében, bár nem saját gyermekükről volt szó, a baba jelenléte a játékban elég volt ahhoz, hogy megváltozzon a viselkedésük. A kisgyermek kockázakerülővé tette őket - ugyanez azonban nem volt igazán jellemző a férfiak esetében.

A tanulmányt az Evolution and Human Behavior szaklap közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.