A felesleges vércukor és gyulladás árt a magzatnak

Autista babát kockáztat, aki kismamaként elhízott?

Egyre több nő vár eleve túlsúlyosan gyermeket - a szakemberek szerint nemcsak saját dolgukat nehezítik meg, de azt is kockáztatják, hogy a baba autista lesz.

2012.04.10 14:15ma.hu

A terhesség alatti elhízás számos kockázattal jár. Növeli annak esélyét is, hogy a születendő kisbaba autista lesz - állítja egy új, igencsak provokatív tanulmány.

Egyike ez az első tanulmányoknak, mely a két dolgot összefüggésbe hozza egymással, s bár ez még nem bizonyítja, hogy az elhízás okozza az autizmust, a szerzők szerint jelentős közegészségügyi problémára hívja fel a figyelmet, hiszen az elhízott kismamák száma növekszik.

A tanulmány szerint azok a nők, akik terhességük alatt elhízottak voltak, 67 százalékkal nagyobb eséllyel hozhatnak világra autista babát, mint a normális súlyú kismamák. Ugyancsak nagyobb valószínűséggel néznek szembe azzal a kockázattal, hogy a gyermeküknek fejlődésbeli késedelmei lesznek.

A kutatók szerint átlagosan 1 a 88-hoz az esélye annak, hogy autista gyermek születik, ám az arány 1 az 53-hoz lesz az elhízott kismamák esetében.

A tanulmányt a Pediatrics szaklap közölte. Az amerikai, fogamzóképes korban levő nők egyharmada elhízott, ezért az eredmények igencsak aggasztóak - mondta el Paula Krakowiak a Kalifornia egyetemről.

Egy korábbi tanulmány a terhesség alatti elhízást a halva születésekkel, a koraszülésekkel és néhány születési rendellenességgel hozta összefüggésbe

Dr. Daniel Coury, az ohiói, Columbus-i gyermekkórház szakorvosa elmondta, az eredmények valóban ijesztőek, hiszen azt is látni: az elhízási ráta emelkedésével együtt emelkedett az autista gyermekek aránya - a szakemberek szerint tehát ez több, mint véletlen egybeesés.

Természetesen több vizsgálatra is szükség van az eredmények megerősítéséhez. Ám ha az anyák elhízása valóban kapcsolódik az autizmushoz, az csupán egy a sok tényezőből, mely a betegséghez hozzájárul - mondta el Dr. Coury.

Hogyan érintheti az elhízás az autizmust? A szakemberek szerint az elhízás - nagyjából 15 kilós túlsúly - összefügg a gyulladással és olykor a megemelkedett vércukorszinttel.

A felesleges vércukor és a gyulladással összefüggő anyagok a vérben elérhetik a magzatot, és károsíthatják a fejlődő agyat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.