Fényérzékenyek az autisták és epilepsziások

Menekülnek a fénytől, ha mindkettőben szenvednek

Az autista tinédzserek, akik epilepsziával is küzdenek, sokkal hajlamosabbak a fényérzékenységre, mint akik csak autisták - állapította meg egy új tanulmány.

2011.12.06 16:55ma.hu

Az autista gyermekek és kamaszok viselkedése az átlagostól eltérő: vannak bizonyos viselkedésformák, melyek rájuk jellemzőek - így például a kezekkel csapkodás az arc előtt.

Az epilepsziával küzdő autisták azonban egy új tanulmány szerint a fényérzékenységre is hajlamosak, ami azt jelenti, hogy ez a kombináció növelheti a fényérzékenységi rohamok kockázatát.

A fényérzékenység az epilepsziás gyermekek 14 százalékánál előfordul. Ám a gyakoriság 30 százalékra emelkedik a tinédzserek között, akik epilepsziától és autizmustól is szenvedek - adta hírül a bostoni gyermekkórház kutatócsoportja.

A fényérzékenység valószínűsége 25 százalékos azoknál a gyerekeknél, akik 15 év felettiek és autisták, ám 29,4 százalékos a gyermekek azon csoportjánál, akik autizmusban és epilepsziában is szenvednek - mondta el Jill Miller-Horn tanulmányvezető.

Az American Epilepsy Society-ben megjelent tanulmányhoz hasonló megállapítás korábban nem született, de további kutatások, nagyobb léptékű prospektív tanulmányok szükségesek a tendencia megerősítéséhez - tette hozzá a szakember.

A vizsgálatok eredményeiről az amerikai epilepszia társaság éves konferenciáján számoltak be Baltimore-ban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.