Később hat a D-vitamin az agyi teljesítményre?

Ettől sajnos nem lesz jobb jegye a gyereknek!

Rossz hír a szülőknek: a D-vitamin sajnos nem segíti, hogy a gyermek jobban teljesítsen az iskolában - állapították meg kutatók.

2012.04.13 14:25ma.hu

Úgy tűnik, a magasabb D-vitamin szint mégsincs hatással az iskolai jegyek alakulására a tizenévesek körében.

Néhány korábbi tanulmány összefüggést sejtetett a D-vitamin magasabb szintje és a jobb agyi teljesítmény között a felnőtteknél. Ezért a kutatók kíváncsiak voltak, vajon ugyanez a hatás a tinédzsereknél is igaz lehet-e.

Brit kutatók a bristoli egyetemen több, mint 3 ezer gyermek D-vitamin szintjét hasonlította össze (mindannyian az 1990-es évek elején születtek), 9 évesen. Majd jegyeiket értékelték matematikából, angolból és természettudományokból, 13-14 évesen, végül 15-16 éves korukban.

A kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a magasabb D-vitamin szint javította volna a diákok tanulmányi eredményét.

Ugyanakor a tanulmány alátámasztotta a korábbi kutatásokat a D-vitamin és a gyermekek összefüggésében, és azt sugallja, hogy az agy megnövekedett teljesítménye csak a későbbi életszakaszban mutatkozik meg.

Anna-Maija Tolppanen és kollégái úgy vélik, a D-vitaminnak nagyobb hatása lehet az öregedő agyra, vagy talán egy életen át tartó, kumulatív hatásról beszélhetünk.

A tanulmány szerzői rámutattak: a korábbi felfedezések a D-vitamin szint és az agyi teljesítmény között a közegészségügyi ajánlások megváltoztatásához vezettek - a nap elleni védekezéssel kapcsolatban.

A szervezetünk természetes módon termel D-vitamint a napfénynek való kitettség hatására.

Az új eredmények azonban azt sugallják, hogy a gyermekek UV-B sugárzás elleni védelme, melyet az alacsony D-vitamin szinttel hoztak összefüggésbe - ellenben véd a bőr károsodásával és bőrrákkal szemben -, nem valószínű, hogy hatással van a tanulmányi eredményekre...

A tanulmányt a Journal of Epidemiology and Community Health közölte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.