Sokan reménykednek hiába 40 éven felül

Hölgyek, nem biztos, hogy "vissza lehet tekerni" a biológiai órát

A 40-es nők nem vehetik biztosra, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel lehet gyermekük - hívják fel a figyelmet kutatók. Sokan ugyanis azt várják, pörgessék vissza biológiai órájukat.

2012.04.09 08:55ma.hu

Nem lehet biztosra venni, hogy egy termékenységi kezelés sikeres lesz 40 éves kor felett. A 40-es hölgyek gyakran várnak csodát az eljárástól, azt, hogy "állítsák vissza" biológiai órájukat, és kétségbeesnek, amikor mégsem lehet gyermekük - figyelmeztetnek a kutatók.

Pasquale Patrizio, a Yale termékenységi központ munkatársa szerint drámaian emelkedett az utóbbi években az igény a mesterséges megtermékenyítésre, és ezek a nők nemigen realizálják, hogy esélyeik a gyermekvállalásra csökkentek.

A legutóbbi kutatás szerint 42 éves korban és efelett az anyává válni vágyók csupán 10 százaléka jár sikerrel.

Ha meg is fogan a baba, sokkal nagyobb ebben a korban a halva születés esélye, valamint a születési rendellenességeké. A szakember szerint riasztó tévhit terjedhet az idősebb nők körében a termékenységgel kapcsolatban, ezért alaposabb felvilágosításra lenne szükség...

Pasquale Patrizio kollégáival azt tapasztalta: számos nő érkezik a termékenységi klinikára 43 évesen és még idősebben, azt várva, hogy terhességét könnyen "összehozzák".

Majd pedig teljesen kétségbeesnek, ha mégsem lehet vér szerinti gyermekük. Rendszerint azt kérdik: "hogy értik azt, hogy nem tudnak segíteni? Egészséges vagyok, rendszeresen mozgok, sportolok, és nem lehet saját gyermekem?"

A jelenlegi tapasztalatok szerint ma kétszer annyi nő szeretne 40 éven túl szülni, mint két évtizeddel ezelőtt. Az orvosok egyöntetű véleménye szerint azok a hölgyek, akik egyre halogatják a gyermekvállalást, valóban dacolnak a természettel és azt kockáztatják, hogy sosem válhatnak anyává - legfeljebb, ha örökbe fogadnak egy babát.

A Yale egyetem kutatói szerint sok középkorú elhessegeti az igazságot - többnyire legtermékenyebb éveikben abban a "homályos tudatban" voltak, hogy ráérnek még.

A modern reprodukciós módszerek hatására még inkább azt érezték, hogy a termékenységet bármilyen életkorban lehet manipulálni. A képet még inkább rontotta azoknak a sztároknak a története, akik 40 éven felül lettek boldog édesanyák, és mindez "minden nagyobb erőfeszítés nélkül" történt meg velük.

"Minél idősebb egy nő, annál inkább szembesülnie kell azzal, hogy elvetélhet, születési rendellenességekkel és egyéb komplikációkkal számolthat
- mondta el Pasquale Patrizio. - Megfelelő információkra lenne szüksége minden nőnek arról, mit kockáztat a szülés halogatásával."

A professzor szerint a petesejtek lefagyasztása is egy megoldás lehet  - segítségével később is biztosítani lehet, hogy az utód egészséges legyen. De alternatív lehetsőséget kínál a petesejt-adományozás is, mely esetében magas a sikeres terhességek aránya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.