Miért sanyargatjuk magunkat?

Nem bízza másra a házimunkát a nő, mert az "csak rosszul csinálhatja"

Számos nő sosem ruházza át másra leginkább gyűlölt elfoglaltságát: a takarítást. Pedig legalább néha nem ártana - egy felmérés szerint boldogabbak, akik ezt megteszik.

2012.03.20 08:15ma.hu

A nőkre manapság sokkal több teher hárul, mint egykor. Nehéz megteremteni az egyensúlyt a munka és a magánélet között, és még vár rájuk az otthoni feladatok ellátása, a gyermeknevelés.

Sokszor legszívesebben csak letennének minden holmit a kezükből, amikor hazaértek, és lerogynának a fotelbe. Ám a házimunka elvégzését, bár örömest bíznák másra, mégis megcsinálják.

Azzal a gondolattal, hogy ha másra bízzák, 10 esetből 9-ben az a más nem csinálja meg elég jól...

A Real Simple amerikai magazin felmérést végzett, hogy jobban megértsük a nők viszonyát (vagy inkább küzdelmét?) az idővel. 3230 nőt vettek alapul, 25-54 éves kor között.

Kiderült, hogy azoknak az elvégzendő dolgoknak a listája, amelyet nem bíznának sem a párjukra, sem másra, hosszabb, mint gondolnánk...

Nem adnák ki a kezükből például a dekorálást. Jó, ez érthető. No de mi a helyzet a takarítással?

A felmérésben részt vett hölgyek nem rejtették véka alá, hogy leginkább utált feladatuk a takarítás, ugyanakkor felük nem hárítaná át másra a munkát, még ha meg is tehetné. (Két-harmaduk nem hárítaná  gyermekének felügyeletét sem másra, ha meg is tehetné - ebben talán kevésbé játszik szerepet a félelem, mint a "21. századi anya bűntudata", de ez egy másik történet.)

Nos, aki viszont nem kér segítséget, mazochistának tűnik: a felmérésből ugyanis kiderül, hogy a hölgyek 55 százaléka, akik olykor átruházzák feladataik egy részét a párjukra, elégedettebbek az életükkel - míg azoknak, akik nem így tesznek, csak 43 százalékuk vallotta magát elégedettnek.

Vannak nők - nem is kevesen -, akik elképzelni sem tudják, hogy más is ugyanolyan jól elvégezhet egy házi teendőt, ahogy ők - hogy miért gondolják így, az rejtély.

Akad, aki annak ellenére sem küldi el a bébiszittert a zöldségeshez, hogy megtehetné, mert a gyerekek éppen óvodában vannak. Miért? "Mert biztosan a rosszabbik salátát fogja választani."

Pedig, ha bizonyos feladatok átruházása nagyobb boldogságot és kicsit több, magunkra szánt szabadidőt jelent, nem árt másokat is megbízni a családban a feladatok elvégzésével. Még ha a rosszabbik fej salátával jár is a dolog...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.