A női munkakörben dolgozó pasik kompenzálnak

A férfi kompenzál: tesztoszteron a ház körül

A nő-központú munkakörökben dolgozó férfiak általában otthon élik ki magukat. Azzal kompenzálnak, hogy állandóan szerelnek, bütykölnek, a kerttel, az autóval vannak elfoglalva.

2012.03.05 14:25ma.hu

Az általában nők által betöltött munkakörökben tevékenykedő férfiak a ház körül kompenzálnak - több időt töltve szereléssel, a ház körüli munkákkal, és az autó fenntartásával.

Manapság a nők tulajdonképpen bármilyen munkát választhatnak - viccesen szólva csak apák nem lehetnek. Az egyenjogúság megadta számukra a lehetőséget, hogy akármilyen munkakörben elhelyezkedhessenek, ha megvan hozzá a képzettségük, tehetségük.

De mi a helyzet eközben a férfiakkal? Nos, azok a férfiak, akik erősen nő-központú munkahelyen dolgoznak, azaz olyan munkakörben, amelyet többnyire hölgyek töltenek be, több időt töltenek otthon a dolgok megszerelésével, bütyköléssel, babrálnak az autóval, gondozzák a kertet. Amerikai kutatók szerint minimum egy órával többet töltenek ilyesmivel hetente, mint bármi mással.

Eközben a férfias munkakörben dolgozó nők több időt töltenek a nőies házimunkákkal - de nem annyival többet, mint a férfiak a kifejezetten férfiaknak való, házi-, ház körüli ügyködéssel.

Úgy tűnik tehát, az erősebbik nem képviselői otthon igyekeznek fokozni férfiasságukat, ha napközben nőies munkakörben dolgoznak.

A nők kevésbé érzik úgy, hogy egy férfias munkakör ellátása csökkenti a nőiességüket. Nem így a férfiak, akik szükségét érzik a kompenzációnak.

Az eredményt egy amerikai tanulmány támasztotta alá, melyet 1992 és 1994 között végeztek kutatók heteroszexuális házaspárok körében - arra voltak kíváncsiak, mennyi időt tölt egy nő és egy férfi munka után otthoni tevékenységekkel.

A férfiak többsége ekkor főként építőiparban dolgozott, bányászattal foglalkozott, a nők többsége pedig titkárnő, óvónő, fogász asszisztens volt.

A tanulmányban részt vett hölgyek 27 órát töltöttek minden héten mosással, takarítással, főzéssel, vásárlással, összehasonlítva a férjeikkel, akik csak 10 órát szántak a házi munkákra. Heti 6 órát pedig tipikusan férfias feladatok elvégzésével töltöttek - a nők csak 2 órát a jellemzően női hobbikkal.

A felfedezés meglepte a kutatókat, mert úgy hitték, a jellemzően az erősebbik nemnek való állásokban dolgozó férfiak otthon is több időt töltenek a tipikusan férfi munkákkal.

Ez azonban mára a jelek szerint megváltozott - azért, mert a férfiak "fenyegetve" érzik férfiasságukat, ha nőies munkakörben dolgoznak. A mai társadalomban ez kétségtelenül jellemzőbb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.