Félrevonulni olykor nem árt - az egészségnek

Csökkenti a vérnyomást a férfiember sarka!

Viccesen hangzik, pedig nem az: szakemberek szerint a magányra szükségünk van, ezért ha az embernek van egy kis helye félrevonulni, az a vérnyomására is jótékony hatású.

2011.12.02 14:15ma.hu

A kerti fészernek vannak jó tulajdonságai. Sok benne a limlom, kacat, nyirkos, hideg és többnyire rendetlenség van - de kialakítható egy hangulatos "második otthonnak" is. Ugyanezt a szerepet töltheti be egy lakótelepi garázs, ahol a férfiember szerel, barkácsol.

Egy új tanulmány rámutat, hogy szükség van ezekre a kis "sarkakra", "lyukakra" - a magány ugyanis kell olykor, és előnyös hatású az egészségre nézve.

A British Medical Journal-ban megjelent tanulmány szerint a békés elvonulás segít csökkenteni a vérnyomást. Alan White professzor a Leeds Metropolitan egyetemről - a tanulmány szerzője - úgy véli, az egyedül eltöltött órák az önbecsülésre is jótékony hatást gyakorolnak.

"A férfiak a magányos barkácsolást megnyugtatónak találják, és az egészségükre is előnyös. Szeretnek belevágni egy feladatba, azt nyugodtan végigcsinálni és végül elégedetten nézni az eredményt. Sikerélményt jelent számukra."

"A férfiak tudják, mit jelent a fészer, számukra egyenlő a jó érzéssel" - teszi hozzá Alan White. - "A férfiak szeretnek bütykölni, egy egész generáció van, aki vasárnap délután szívesen vonul el a fészerbe kicsit kiengedni a fáradt gőzt, bár talán nem is tudja, hogy valójában ez is célja" - mondta el Peter Baker, a Men's Health Fórum vezetője.

Angliában például 11,5 millió házi fészer létezik, és 1,5 millió kel el a mozgatható darabokból minden évben. 

A fészer nemcsak a fűnyíró és a szerszámok tárolására alkalmas, hanem sokaknál játékok játszására, sőt mini pub-ként is funkcionál. Teret ad a kreativitásnak, amellett, hogy egy kis magányt biztosít, ami nem hátrány.

Dr. White tanulmánya egyébként arra is felhívta a figyelmet, hogy a brit férfiak kétszer akkora eséllyel halnak meg idő előtt, mint nő társaik, mert problémájuk van azzal, hogy beszéljenek az egészségükről. Túl sok a haláleset, amely könnyen elkerülhető lenne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.