Gyógyszer helyett a természetes módszer is segít

Kevesen hajlandók tenni a magas vérnyomás ellen

Kapszulák vagy tabletták rendszeres szedése helyett sokan választanak természetes gyógymódokat és elméletileg igyekeznek úgy élni, hogy ne legyenek betegek, de ezt kevesen hajlandók megtenni.

2011.10.24 16:55MTI

Neves amerikai kardiológusok összefoglalták azokat az életmódszempontokat, amelyek figyelembe vételével a leggyakoribb szív-és érrendszeri betegség, a magas vérnyomás jórészt megelőzhető és kezelhető.

A vérnyomás gyakran már gyermekkorban emelkedni kezd, a felnőtteknek pedig az életkor előrehaladásával mind nagyobb hányada szenved magas vérnyomásban.

A megfogalmazás pontatlan, mert a vérnyomás emelkedése legtöbbször szenvedéssel nem jár és ha nem mérik, a magas érték ki sem derül, csak amikor infarktus vagy agyi katasztrófa döbbent rá erre a súlyos kockázati tényezőre. Előbb-utóbb minden harmadik-negyedik embernek magas lesz a vérnyomása.

Franz H. Messerli
és munkacsoportja áttekintette azokat a táplálkozási, életviteli kérdéseket, melyek ebben a kedvezőtlen változásban szerepet játszanak.

A média is sokat foglalkozott az általános gonddal: túl sok konyhasót fogyasztunk. Az egészségügy törvényi szabályozása szinte mindenütt magas adókkal igyekszik az élelmiszeripart rászorítani arra, hogy kisebb mértékben sózzák az ételt, de célszerű az ennivalók csomagolásán megnézni a sótartalmat.

Napi 2-3 gramm só volna a legjobb, de ennek többszörösét esszük meg naponta. Javasolt a kálium bőséges bevitele. A súlytöbblet emeli a vérnyomást ezért a testsúly megfelelő határok között tartása igen fontos. A rendszeres fizikai terhelés, a mozgás ugyancsak lényeges az egészség megtartása érdekében.

Sportolni jó, de a naponta fél-egy órányi bármilyen testmozgás is elég. Sokféle diétát is ajánlanak. Ilyen a világszerte sokat emlegetett, angol nevének kezdőbetűi alapján elnevezett DASH diéta, melyről összeállítói már a könyv borítóján azt állították, hogy "csökkenti a vérnyomást 14 nap alatt - gyógyszer nélkül".

Lényege naponta négyszer gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék, rendszeres halevés, baromfihús. Ez az étrend leszorítja viszont a telített zsírok, a vörös hús és a cukrozott ételek-italok fogyasztását.

Alkohol, elsősorban bor mérsékelt fogyasztása és a fekete csokoládé evése csökkenti a vérnyomást, de a hízás veszélyére figyelni kell - olvasható az European Heart Journal szaklapban megjelent cikkben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.