Peteérés után előbb érzik, ha baj közeleg

Tudja, mikor reagálnak gyorsan a veszélyre a nők?

Gyorsabban felismerik a veszélyt azok a nők, akik éppen peteérés után vannak - az eredményre japán kutatók jutottak.

2012.03.12 12:58MTI

A japán kutatók tanulmányukat a Scientific Reports című folyóiratban mutatták be. Azt már korábban feljegyezték, hogy a nők kedélyállapota, érzékelése és viselkedése a menstruációs ciklus függvénye is lehet.

Nobuo Maszataka, a Kiotói Egyetem viselkedéskutató csapatával ezúttal azt vizsgálta, van-e összefüggés a menstruációs ciklus és a veszélyre adott reakciók között.

Összesen hatvan felnőtt, a ciklus három különböző szakaszában lévő nő vett részt a kutatásban. A résztvevőknek kilenc, virágokat ábrázoló képet mutattak, az egyiken egy kígyóval.

A nőknek a lehető leghamarabb meg kellett találniuk a "célképet". Azoknak a nőknek volt a legrövidebb a reakcióidejük, akik ciklusa közvetlenül a peteérés utáni, luteális szakasznál tartott.

A tanulmány szerint a nők fokozott ébersége a potenciális terhességgel áll összefüggésben.

Szerepet játszhat ebben az ösztrogén és ösztradiol hormonok megnövekedett mennyisége is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.