Rosszabb alvók a hölgyek - részben a stressz miatt

A nőket gyakrabban kidobja az ágy

A nők rosszabbul alszanak - állapították meg kutatók. A stressz és saját biológiájuk hajtja őket súlyos álmatlanságba.

2012.03.05 08:15ma.hu

A nők sokkal esélyesebbek arra, hogy súlyos álmatlansággal küzdjenek. Ennek egyrészt a stressz, másrészt a biológia az oka. Kutatók szerint 50 százalékkal gyakoribb a hölgyek körében az álmatlanság, mint a férfiaknál - mondta el Dr. Ryan Hays, a Texasi egyetem dallasi egészségközpontjának professzor asszisztense.

A 40-59 éves korosztály a leginkább érintett. A nőkre jellemzőbb, hogy segítséget vesznek igénybe alvásukhoz, mint a férfiak. Gyakran fordulnak különféle altatókhoz, pedig az alvás-szakértők szerint ennél természetesebb és hatékonyabb módszerek is vannak arra, hogy aludni tudjunk.

A BMJ Open szaklapban a közelmúltban megjelent írás arra is rávilágít, hogy az altatók megrövidítik az életet és növelik bizonyos rákbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Életmód-váltásra van szükség. A New Yorki Montefiore egészségközpont alvás-szakértője, Shelby Harris elmondta: két dolog teszi hajlamosabbá a nőket az álmatlanságra. Az első veleszületett és ősi. Számos hormonális és biológiai változás zajlik életük során, mely befolyásolja az alvásukat.

Ezek a mestruáció megjelenése után jelentkeznek és folytatódnak a menopauzát követően is. A terhesség ugyancsak próbatétel az alvás szempontjából, különösen a harmadik trimeszterben. A szülést követő első időszakban aztán a mély alvás fenntartása a legnehezebb.

"Minden kis zaj felébreszt és fel kell kelni - ez is az ősi időkből származó hatás egyébként, amely a fiatalok védelmét szolgálta" - mondta el Harris.

A másik fő ok azonban a stressz. Sokkal több dolgot vár el a társadalom manapság a nőktől, több szerepet kell egyszerre betölteniük és a stressz megnehezíti az alvásukat. Mintha igyekeznének 30 órás feladatsort besűríteni 24 órába.

Az anyáknak igen kevés idejük van arra, hogy kicsit relaxáljanak, feltöltődjenek, pedig ez is hozzájárul a jó alváshoz. Mivel azonban tudják, hogy az elégtelen alvás általánban rossz naphoz vezet, igyekeznek mindenáron aludni, mindegy, milyen segítség igénybevételével.

"Ez azonban egy ördögi kör - mondta a szakértő. - a nő elkezd bosszankodni azon, hogy nem alszik jól, és csak még rosszabb állapotot idéz elő."

Hays és Harris szerint fontos lenne néhány életmód-beli váltást beiktatni. Így például, hogy minden este ugyanabban az időben térjünk aludni; gyakran mozogjunk, valamint, hogy az ágyat csak alvásra és szexre használjuk.

Sok hölgy gondolkodik állandóan lefekvés után azon, mi mindent kell másnap elintéznie - jobb, ha a teendőket felírja, megjelöli, melyek a legfontosabbak, aztán "kívül tudja" azokat az ágyon.

Van, aki este lát neki gyakorlatokat végezni, pedig éppen nem elalvás előtt kellene mozogni, hiszen az felpörgeti a szervezetet, és akadályozza az alvást.

Az alvás-szakértők a következő álmatlanság elleni tippeket javasolják: ha felébrednek éjjel, és nem tudnak visszaaludni több, mint fél óráig, ahelyett, hogy frusztráltan forgolódnak, inkább keljenek fel és valami megnyugtatót, monoton, unalmas dolgot műveljenek. Foltozzanak, olvassanak régi magazint halovány fényben. Előbb vissza fognak aludni.

Ha valaki extrém álmatlansággal küzd, akkor okosabb, ha azt a pár órát tölti ágyban, de azt biztos és mély alvással, amennyit bír aludni - mondjuk 5 órát.

A megfelelő alváshoz jó trükk lehet még a testhőmérséklet megváltoztatása. Lefekvés előtt egy relaxáló meleg fürdő segíthet. Fontos az is, hogy a hálószobában ne legyen túl meleg. A hűvösebb levegőn jobb az alvás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.