Soha ennyi nő nem halt meg tüdőrákban!

Halálos árat fizetnek a nők a háború utáni cigihirdetésekért

Halálos árat fizettek a háború utáni dohányreklámokkal megcélzott nők - hívták fel a figyelmet egészségügyi szakemberek. Többen haltak meg tüdőrákban, mint bármilyen más betegségben.

2012.03.01 14:25ma.hu

A nőket célozták meg elsősorban a dohányhirdetések a háborús éveket követően, és sokan rendszeresen rá is gyújtottak - nagy árat fizettek érte. Egy brit tanulmány szerint soha annyi nő nem halt meg tüdőrákban, mint az utóbbi egy évben.

A rákos megbetegedések között ez a vezető halálok. A mellrákos esetek száma is igen magas maradt Nagy-Britanniában európai szinten, ám a tüdőrákos halálesetek száma drámaian megnőtt. Elérte az 1,3 milliót is 2012-ben.

2007-el összehasonlítva főleg, amikor a rákos halálesetek teljes száma 10 százalékkal alacsonyabb volt a férfiak körében és 7 százalékkal alacsonyabb a nők körében - állapították meg olasz és svájci kutatók.

Szakértők szerint a kezelések fejlődése okozza, hogy a betegségek minden formáját illetően csökkent a halálesetek száma - ám a tüdőráké nem csökkent a nők körében!

Deborah Arnott, a dohányzás ellen fellépő csoport kampányának vezetője elmondta, az elmúlt évszázadban a férfiak kezdtek el korábban dohányozni, ám a nőket egyenesen megcélozta a dohányipar, hogy cigarettát vegyenek.

Azzal, hogy azt sugallta: a szabadság és függetlenség jelképe a cigaretta, ahelyett, hogy figyelmeztette volna őket arra: betegséggel és halállal is jár.

A férfiak többet dohányoztak, de a dohányosok száma mára leesett. Érdekes ellenben, hogy a tinédzser lányok egyre korábban kezdenek el cigarettázni, mint a fiúk - korai egészségkárosodásnak kitéve ezzel magukat.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a cigarettásdobozok kevésbé tetszetős csomagolásával is lejjebb lehetne szorítani a dohányzás elkezdését - a csábító külső ugyanics vonzó a számukra.

A nők dohányhirdetésekkel megcélzása egyébként a II. világháború után kezdődött, és felgyorsult a 20. század folyamán. Az Annals Of Oncology című lapban megjelent tanulmány az EU 27 országát elemezte, Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Lengyelországot és Spanyolországot.

2012-re a várakozások szerint a mellrákos megbetegedések száma az EU-ban 9 százalékkal csökken. A tüdőrákos esetek száma azonban a tanulmány szerint Nagy-Britanniában a legmagasabb a hölgyeknél, vezető haláloknak számít a brit nők körében.

Több, mint 39 ezer esetet diagnosztizálnak évente, miközben a brit férfiak rákos megbetegedéseinek száma csökken, a legalacsonyabb Európában, fej fej mellett haladnak a németekkel...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.