A cigiről leszokás kulcsa a csomagolás?

Nem hinné, mi szoktathat le a dohányzásról

A cigarettás dobozok külseje lehet a kulcsa annak, hogy a fiatalok rá se szokjanak a dohányzásra - állítja egy brit tanulmány. A dohányipar rengeteg pénzt költ a csalogató dizájnra, mely kutatók szerint az elcsábulás egyik oka.

2012.02.23 10:15ma.hu

Nem nyúlnánk olyan szívesen a cigarettás doboz után, ha nem lenne olyan szép? Brit kutatók szerint a tetszetős csomagolás is nagy szerepet játszik abban, hogy a fiatalok - akik egyre korábban szívják el első cigarettájukat - nekiállnak dohányozni.

Csak Nagy-Britanniában évente közel 160 ezer újabb kamasz kezd el füstölni. Meg lehetne tölteni velük 5200 osztálytermet. A dohányozni kezdők életkora 11-15 év közötti.

A kutatók szerint tízből nyolc tini 19 éves kora előtt dohányossá válik, ezért sokkal többet kéne tenni azért, hogy megelőzzük a dohányzás elkezdését.

A brit kutatók által végzett tanulmány olyan diákokat vizsgált, akik már 1 éve dohányoztak, mielőtt először dohányosnak mondták magukat. Csaknem egymillióan már 15 éves koruk alatt legalább egyszer kipróbálták a cigit.

A 2009-es felmérés szerint a 12 évesek körében 1 százalék rendszeresen dohányzott, 2 százalék alkalmanként gyújtott rá, szintén 2 százalék pedig kipróbálta a cigarettát. Egy évvel később, 2010-ben, 13 évesen ugyanezek a fiatalok 3 százaléka dohányzott rendszeresen, 2 százalékuk néha és 4 százaléka próbálta ki, milyen rágyújtani.

Jean King, brit rákkutató szerint túlságosan sok fiatal gyújt rá túl korán. Mindent meg kéne tenni a megelőzésért. Véleménye szerint a dohányipar igen sok pénzt költ arra, hogy a dohánytermékek csomagolása dizájnos, divatos, csábító legyen.

Mivel a hirdetésüket betiltották, a csomagolás az egyetlen, amivel érvényesülni tudnak. A kutatók szerint, ha minden cigarettát szabványos csomagolásban kínálnának, kevésbé lenne vonzó a fiatalok számára.

Tanulmányaik szerint egy 11 éves gyermek, aki csak egyszer is rágyújt ilyen korai életszakaszban, kétszer akkora eséllyel lesz dohányos néhány éven belül, mint aki ki sem próbálta a cigit...

Mindezt alátámasztja az az 56 éves, northumberlandi férfi esete is, aki 15 évesen kezdett el dohányozni, majd pedig 54 évesen tüdőrákot állapítottak meg nála. "Azért kezdtem el dohányozni, mert az olyan menő volt" - fogalmazott. Néhány évvel később láncdohányosnak számított.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.