A nők kontroll nélkül esznek, ha elegük van

"A kis csoki majd megmenti a munkakedvemet"

A nők, akik bár besokalltak munkájukból, mégis ugyanott dolgoznak, hajlamosabbak az ételeken kiélni magukat - állapította meg egy tanulmány.

2012.03.14 08:15ma.hu

Észre sem veszik, mennyit esznek - a munkájukkal elégedetlen nők, akiknek elegük van az egészből, de nem tudnak vagy nem mernek váltani, többnyire az evésben keresnek vigaszt.

Ez a tipikus érzelmi evés esete. Nehéz megküzdeni a sóvárgással, hogy ne fogyasszanak el még egy kocka csokit, még egy kekszet és így tovább. Az akaraterő rég a múlté. Valószínű, másik munkára lenne szükségük.

A finn tanulmányban részt vett hölgyek közül minden ötödiknek elege volt a munkájából. Vagy túl voltak terhelve, vagy unták az egészet. Valamennyien az evést találták a legjobb módszernek kiégésük ellen - addig ettek, ameddig csak volt ropogtatnivaló abban a zacskóban.

Az American Journal of Clinical Nutrition-ben közzétett tanulmány rávilágít, hogy a kiégés jeleit mutató dolgozó nők könnyen rászoknak az érzelmi evésre.

Nina Nevanpera finn tanulmányvezető elmondta, ilyen esetekben először a kiégést kell kezelni, az előnytelen étkezési szokást csak ezután lehet helyrehozni.

A felfedezés 230, 30 és 55 év közötti nő tanulmányozásán alapult, amely az egészséges életmód-változtatásokat igyekezett felmérni. A nők 22 százaléka a kiégés valamilyen fokán állt. Náluk lehetett felfedezni leginkább az érzelmi evés jeleit, amely ráadásul teljesen önkontroll nélkülivé vált.

Mi több, azok a hölgyek, akik a tanulmány kezdetekor nem voltak kiégve, egy év leforgása alatt szépen leszoktak a kontrollálatlan érzelmi evésről, de a kiégettek erre nem voltak képesek.

"A munka áthatja az életünket -
mondta Sherry Pagoto, a Massachusettes-i egyetem egészségügyi iskolájának professzora, aki nem vett részt a tanulmányban. - Sok ember boldogtalan a munkahelyén, vagy a házasságában, és az evés jelent számukra egy kis örömet."

Nem mutatkozott ugyanakkor jelentős súlykülönbség a hölgyek súlyában, az érzelmi evő és kiégett dolgozók súlya normálisnak volt tekinthető, amikor összehasonlították őket azokkal, akik nem mutatták a kiégés jeleit.

Ennek egyik oka lehet a képzettség - a kiégést tapasztaló nők általában magasabban képzettek. A magasabb képzettség hozható itt összefüggésbe az alacsonyabb testsúllyal. Emellett azonban megvan a veszélye, hogy az érzelmi evők hosszútávon valóban elhíznak - ami a stresszes emberekre egyébként is jellemző - tette hozzá a finn kutató, Nina Nevanpra.

Az érzemi evés senkire nézve sem kedvező, sem stresszkezelésre, sem kiégésre nem ajánlott a "használata" - mondta el Pagoto professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.