Belső óránkat sem árt "átállítani" tavasszal

Közeleg a nap: nagyon ki leszünk ütve

Hamarosan jön az óra-átállítás - az örömhír, hogy ez a tavasz hivatalos jele, a rossz azonban az, hogy a kimerültségünk ilyenkor hág a tetőfokára, a tavaszi fáradtságot is beleértve. Hogy küzdhetünk meg vele?

2012.03.12 08:15ma.hu

A nyári időszámítás egy kétélű kard: jelzi, hogy végre valóban itt a tavasz, ám az évnek ebben az időszakában tör ránk leginkább a kimerültség is. És bár csak egy órát veszítünk az óra-átállítással, tanulmányok szerint ilyenkor mégis megemelkedik a munkahelyi- és közlekedési balesetek száma.

Különösen a hét kezdetekor, miután az órát előre állítottuk, és 7 helyett már 8 óra van... Íme néhány tipp, amellyel megelőzhetjük a zavaró problémákat:

- Megszoktuk, és agyunk is erre van "beállítva", hogy inkább később fekszünk le, mint korán, valahogy úgy, ahogy hétvégeken tesszük. Tehát ahelyett, hogy csak vasárnap este feküdnénk le aludni korábban, amikor átállítjuk az órát, kezdjük el azt már a szombati napon.

A korai fekvéssel elejét vesszük a kellemetlenségnek, amit a hirtelen fokozottan érzett alváshiány okoz.

Kezdjük el esti "szertartásainkat" fél órával korábban, például menjünk előbb edzeni, fogyasszuk el korábban a vacsorát, és így ágyba is előbb fogunk kerülni.

Tegyük meg ezt szombaton és vasárnap is, az óraátállításkor. Ez lehetővé teszi a testünk számára, hogy legyen ideje alkalmazkodni a változáshoz és gyengíti azt az érzést, mintha valósággal kiütöttek volna bennünket...

- Élvezzük a napsütést: testóránk minden nap "újraindítja magát", elsősorban a sötét/világos ciklusok váltakozásának köszönhetően.

Hogy segítsünk neki könnyebben alkalmazkodni az óraátállítás után, vasárnap reggel tegyünk egy kora reggeli sétát a napsütésben, vagy biciklizzünk. A nap más szögben süt majd ránk. Ezzel segítjük az agyat, hogy megjegyezze: korábban kezdődik a napunk.

- Nem érzékelünk semmilyen változást annak ellenére, hogy átállítottuk az órát? Nem jó jel. Ha így érzünk, azt jelentheti, hogy testünk már teljesen hozzászokott az alváshiányhoz.

A nyári időszámítás elkezdődése bizony arra is figyelmeztethet, hogy jó ideje rosszul csinálunk valamit. Azok számára, akik már hosszú hetek, hónapok óta nem alszanak jól vagy nem alszanak eleget, ez valóságos vészjelző. Nézzünk utána, mi segíthet a pihentetőbb alvásban!

A nyári időszámítás 2012-ben március 25-én veszi kezdetét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.