Megint egy ellenjavallat a nyári időszámítás ellen

Egy órát vesztünk vasárnap - hétfőn szívbaj lehet belőle!

A téli és a nyári időszámítás váltogatása ellen más sokan felemelték szavukat, mondván, nem jár akkor megtakarítással, és csak problémákat okoz. Úgy tűnik, nagyobbat, mint hinnénk.

2012.03.09 08:15ma.hu

Nemcsak hogy egy órát elveszítünk az alvásból azon a hétvégén, amikor előretekerjük az órát a nyári időszámítás megkezdődése miatt - kutatók szerint a művelet növeli a szívroham kockázatát is.

Az óra átállítása utáni hétfői és keddi nap különösen veszélyesnek számít. Kutatások 10 százalékos rizikó-emelkedéssel hozták összefüggésbe a hétvégi óra-átállítást az azt követő napokon.

Martin Young, az Alabama egyetem kardiológus professzor asszisztense elmondta: ennek ellenkezője igaz, amikor az órát visszaállítjuk október végén. A szívroham kockázata 10 százalékkal csökken.

A rizikó nem magasabb vasárnap reggel, miután az órát előre állítottuk (tehát pl. 7 óra helyett 8 van), mert a legtöbb ember hirtelen változást nem tapasztal a napi menetrendjében - vasárnap általában még tudunk aludni, amennyi jólesik.

A kockázat hétfőn éri el csúcsát, amikor "neki kell veselkedni" a korai kelésnek, és munkába indulni.

"Hogy mindez miért történik, annak pontos okát egyelőre nem tudjuk - tette hozzá Young. - Az alvásmegvonás, testünk cirkadián órája és az immunválasz is szerepet játszhat benne, hogy az egy óra "ellopása" ilyen hatással van az egészségünkre."

A szakember szerint az ok-okozati összefüggésre nincs egyértelmű bizonyíték. Az alváshiánnyal küzdő emberek általában hízni kezdenek, esetükben nagyobb a cukorbetegség és a szívproblémák kialakulásának kockázata. Ám az alváshiány más testi folyamatokat is befolyásolhat - beleértve a gyulladásos választ, mely összefüggésbe hozható a szívrohammal.

Reakciónk az alváshiányra, az idő megváltozása attól is függ, hogy éjjeli baglyok vagyunk-e, vagy koránfekvők. Az éjjeli baglyoknak nagyobb az esélyük arra, hogy nehezen birkózzanak meg az óra-átállítás okozta kellemetlenséggel.

Martin Young kiemelte a cirkadián óránk szerepét is. "Testünk minden sejtjének van saját órája, amely lehetővé teszi számára, hogy amikor valami történik, felkészüljön arra. Az óra-átállítás környezeti változásnak számít, kell egy kis idő, mire a sejtek alkalmazkodnak."

"Az immunsejtenek ugyancsak van órájuk - tette hozzá a szakember. - Az immunválasz nagymértékben függ a napszaktól. Befolyásolhatja tehát az idő "előreugrása".

Young szerint érdemes kipróbálni néhány tippet, hogy jobban tudjunk alkalmazkodni a változáshoz.

- Keljünk fel 30 perccel előbb szombaton és vasárnap, mint ahogyan szoktunk, hogy felkészítsük magunkat a hétfői koránkelésre

- Együnk egészséges reggelit
- Menjünk ki a szabadba, hogy érjen bennünket a kora reggeli napfény
- Töltsünk pár percet testünk átmozgatásával hétvégén, akkor is, ha nem volt korábban szívproblémánk

Mindez segít, hogy a test "szinkronba kerüljön" a várható változásokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.