A teával jól járunk

Igyuk csak szorgosan! Csökkenti a vérnyomást

Jó hír azoknak, akik naponta több alkalommal is fogyasztanak teát - a finom ital ugyanis kutatók szerint csökkenti a vérnyomásunkat.

2012.01.26 08:15ma.hu

Jól járunk, ha szeretjük és rendszeresen fogyasztjuk a teát - a Nyugat-Ausztráliai és Unileveri egyetem kutatói felfedezték, hogy napi három csésze tea csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást.

Igaz, a kutatók felfedezéseiket a fekete tea alapján tették, az "angolos" teafogyasztás - vagyis a tejjel keverés - hatása egyelőre nem ismert.

A tea a világ második legnépszerűbb itala a víz után. Polifenolokban, antioxidánsokban gazdag, melyekről kimutatták, hogy megállítja a rákos sejtek növekedését. Az immunrendszert is erősíti.

Most a kutatók arra is találtak bizonyítékot, hogy a tea a szívet is egészségesen tartja. Jonathan Hodgson tanulmányvezető elmondta: régóta tudjuk, hogy a teafogyasztás előnyös az egészségre, ez azonban jelentős felfedezés, mivel azt jelzi, hogy összefügg a teafogyasztás és a szívbetegségek kockázatának csökkentése..

A vérnyomásmérés során két számot használunk. A szisztolés vérnyomás, azaz az első szám a nyomást mutatja a kar fő artériájában, amely a szív összehúzódásakor alakul ki. A diasztolés vérnyomás, vagyis a második szám pedig a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja.

A tanulmányban a 95 ausztrál résztvevőt, akik 35 és 75 éves kor között voltak, arra kérték, igyanak három csésze fekete teát naponta. Van, aki placebót kapott, hasonló ízzel és koffeintartalommal.

6 hónap után kiderült, hogy a placebót fogyasztókkal szemben a teázóknak alacsonyabb volt a szisztolés és a diasztolés vérnyomása is. A tanulmány szerzői úgy vélik, a 2-3 mmHg vérnyomás esés a szívbetegséggel és magas vérnyomással küzdők esetében is 10 százalékos csökkenést jelentene.

Több tanulmány is szükséges ahhoz persze, hogy jobban megértsék, hogyan is csökkenti a vérnyomást a tea - korábbi tanulmányok összefüggést mutattak ki a teafogyasztás és a vérerek jobb egészségi állapota között is.

A tanulmány az Archives of Internal Medicine-ben jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.