Fokhagyma, kakukkfű és fekete bodza

Előbb akarunk gyógyulni? - 5 tipp a konyhából megfázás esetére

Fel vagyunk készülve a megfázás-szezonra? A hidegben minden kinn töltött idő, más emberek közelében, növeli esélyünket arra, hogy mi is elkapjunk valamilyen betegséget. Olykor a konyhában találjuk meg a legjobb ellenszereket.

2012.01.11 16:55ma.hu

Nehezen, vagy csak nagy szerencsével tudjuk elkerülni, hogy a téli időszakban összeszedjünk egy megfázást. Ha kimegyünk a levegőre, egy légtérben tartózkodunk másokkal, akik közül biztosan akad, akiben bújkál valamilyen betegség, nem sok esély van rá, hogy mi megússzuk.

Kutatók szerint azonban a megelőzés és kikúrálás szempontjából ideálisak lehetnek a konyhában fellelhető dolgok is - az olyan növények, mint a fokhagyma, vagy a kakukkfű, igen hatékonyak a tünetek megfékezésében és a megfázás lerövidítésében, ráadásul mellékhatásaik sincsenek. Lássuk, mit vethetünk be sikerrel a megfázás ellen.

Kakukkfű

Legyen nálunk mindig kakukkfű illóolaj vagy szárított kakukkfű. Influenza és megfázás esetére is jó. Gyógyteát készíthetünk a kakukkfűből. Köhögésre kiváló és régóta ismert a köptető hatása - hozzájárul a tüdő előbbi kitisztításához.

A kakukkfű-teafőzethez tegyünk két teásknaál friss kakukkfüvet a felforrt vízbe 10 percre. Fürdőt is készíthetünk vele, ha egy marék szárított kaukkfüvet rakunk a fürdővízbe vagy illóolaját csepegtetjük bele. Az illóolajjal egy kisebb meleg vizes tálat is megtölthetünk és fölé hajolva, fejünket egy törölközővel befedve inhalálhatunk.

Édesgyökér

Az ájurvédikus gyógyászat szintén köptetőként használja. Az édesgyökér glycyrrhizin nevű vegyületet tartalmaz, melyről megállapították, hogy igen erős a vírusellenes hatása, olyan súlyos betegségek esetében is, mint a HIV vagy a SARS (A-típusos tüdőgyulladás) a gyökér kivonatai pedig számos tanulmány szerint képesek harcolni az influenza ellen, beleértve a madárinfluenza vírus törzseit is.

Az édesgyökér tea és a cukorka is megfelelő, de győződjünk meg róla, hogy valóban édesgyökért tartalmaz-e, mert gyakran ánizstartalmúak a belőle készült termékek. Orvosunkkal érdemes konzultálni az édesgyökér használatáról, mert bizonyos terápiákat zavarhat a hatása.

Fokhagyma

A fokhagyma az immunrendszert erősíti. Egy 2001-es tanulmány kimutatta, hogy az önkéntesek, akiknek naponta adtak fokhagymát, kevésbé kapták el a megfázást, mint akik csak placebót kaptak. Sőt, ha meg is fáztak, sokkal gyorsabban felépültek.

Érdemes egy kis fokhagymát naponta elfogyasztani, de lehetőleg ne reggel és munkába, illetve randira menet...Ha egyébként mézzel keverjük, hatását fokozzuk és az íze is jobb lesz.

Echinacea

Túl sok bizonyíték nincs rá, hogy az echinecea sokat tesz értünk, ha elkapjuk a megfázást, ám a tünetek időtartamát lerövidíti és a megelőzésben jó. Érdemes a fokhagymával együtt bevetni. Egy figyelmeztetés: akik allergiásak a parlagfűre, lehet, hogy az echineaceára is azok.

Bodza

Egy másik növény, ami még segít megbirkózni a megfázás és influenza tüneteivel, a fekete bodza. Ennek kivonata segít lerövidíteni a tünetek időtartamát, és hatásosnak bizonyult az influenza több, mint 10 törzsével szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.